HVALA I ZBOGOM: Veteran HGSS-a, Mel izgubio bitku s opakom bolešću

Potražni pas Mel, jedan od veterana iz stare garde potražnih pasa HGSS-a, izgubio je bitku s opakom bolešću.

Australski ovčar Mel Western Recall’s (FCI) Hot Nacho ili u Hrvatskoj poznatiji kao “MEL”, oštenjen je 11. rujna 2005. godine na sjeveru Austrije, a sa 9 tjedana doveden u Hrvatsku gdje je obučavan za potražnog psa HGSS-a. Mel je prvi australski ovčar uvezen u Hrvatsku, eksterijerno odličnih ocjena i nositelj nekoliko CACIBA izložbama.

U HGSS stanici Karlovac položio je, zajedno sa svojim vodičem Dubravkom Butalom, licencu koja je obavezna za sve potražne timove HGSS-a. Sudjelovao je u brojnim edukacijama djece vrtićkog i školskog uzrasta o radu interventnih službi u organizaciji DUSZ-a i HGSS-a, bio je miljenik djece. Umirovljen je 2014. godine, a do tada je sudjelovao u nekoliko stotina potražnih akcija i vježbi po Republici Hrvatskoj i susjednim zemljama.

Nakon što je umirovljen, vrijeme je provodio u krugu obitelji, a svom vodiču i njegovoj obitelji bio je osobni terapijski pas koji je za njih predstavljao četveronožni antistres. Pomagao je svome vodiču i u školovanju svoga nasljednika, mladog australskog ovčara “THORA” (Mangry’s Might and Main).

U rujnu prošle godine pojavili su se prvi znakove opake bolesti – sarkome. Operiran je na Veterinarskom fakultetu u Zagrebu, nakon čega je i dalje bio u dobroj formi, nastavio je putovati, odlazi na izlete i u šetnje, uz stalnu brigu vlasnika i njegove obitelji. No, početkom srpnja ove godine zbog uznapredovale bolesti potpuno je oslijepio i izgubio osjetilo njuha.

U subotu 6. kolovoza u 21 sat izgubio je bitku protiv opake bolesti, no otišao je kao veteran iz stare garde potražnih pasa HGSS-a, onih koji su gradili temelje Komisije za potrage i lavine HGSS-a.

Neka mu je čast i hvala!

FOTO: HGSS
FOTO: HGSS


Komentari