HURSA PROZVALA VLADU: ‘Migranti su goruća tema, a naši radnici 13 prase’

hr.wikipedia.org

Hrvatska udruga radničkih sindikata usporedila svoju situaciju s migrantima.

Njihovo pismo prenosimo u cijelosti.

Vlada je na svojoj posljednjoj sjednici, održanoj prije tjedan dana, donijela odluku o odobrenju sredstava na teret proračunske zalihe za potrebe zbrinjavanja migranata, no ne i odluku o odobrenju sredstava kako bi Agencija za isplatu radničkih potraživanja isplatila minimalne plaće radnicima koji ih dugo čekaju.

Na dan 01.veljače 2016. godine Agencija je imala 155 neisplaćenih zahtjeva poslodavaca za 1.201 radnika, u ukupnom iznosu od 3.876.043,52 kune.

Navedena sredstva nemoguće je isplatiti bez novog proračuna ili odgovarajuće Vladine odluke, poput one koja je donesena za zbrinjavanje migranata. Takvu odluku Vlade zatražili smo na sastanku premijera i suradnika sa sindikalnim čelnicima, podsjetivši potom i premijera i ministricu rada u više navrata na nužnost njenog donošenja. Nažalost, u Vladi očito za to nisu imali sluha koliko ga imaju za druge ranjive skupine kojima se pomaže.

Ne želeći ni na koji način polemizirati o političkim stavovima i odlukama vezanim uz gorući problem velike migracije u zapadnu Europu, pitamo se čime su se egzistencijalno ugroženi radnici i njihove obitelji zamjerili Vladi Republike Hrvatske koja se prema njima odnosi kao prema trinaestom prasetu? Nastavi li Vlada odvraćati glavu od problema radnika, možemo očekivati samo porast trenda iseljavanja iz Hrvatske, pa će trenutne radničke probleme uistinu nadomjestiti problematika migracija.


Komentari