HRVATSKOJ PRIJETI KAZNA: Zakon o duhanskim proizvodima još nije stigao ni do Vlade

commons.wikimedia.org

Cigaretu ne gasi svaki treći stanovnik Hrvatske.

Hrvatska ima još 12 dana da svoj Zakon o duhanskim proizvodima uskladi s Europskom direktivom. Zakon još nije stigao ni do Vlade, ali u Ministarstvu zdravlja i danas optimistično poručuju – sve će biti spremno na vrijeme.

Novi zakon predviđa zabranu light i svih cigareta osim onih s okusom mentola. Plan je i postrožiti pravila za elektronske cigarete. Na kutijama će stajati šokantna upozorenja.

‘Može utjecati na mlađe pušače koji tek počinju pušiti. Kod ovih starijih postoji jedna studija u Australiji gdje se vidjelo da je zapravo porasla upotreba tabakera i etuija za cigarete’, kazao je Boris Gracin, specijalist psihijatar iz NZJZ ‘Dr. Andrija Štampar’.

U EuropI Hrvatska ima najveći broj žena koje puše. Nalazimo se po neslavnom smo trećem mjestu i po broju mladih pušača.

‘Više od 9.000 ljudi u Hrvatskoj umre od posljedica pušenja’, napominje dr. Gracin.

Kod muškaraca na prvom mjestu je karcinom pluća, a kod žena je već na trećem mjestu. I ide prema vrhu. Na liječenje od posljedica pušenja iz hrvatskog zdravstvenog sustava svake se godine izdvaja milijarda i pol kuna. Inače, osoba koja u Hrvatskoj na dan popuši kutiju cigareta, na godinu će na tu nezdravu naviku potrošiti više od 8.000 kuna.

Pušači se najviše boje povećanja cijena, no u Ministarstvu financija potvrdili su nam kako nemaju plan povisivati trošarine, piše dnevnik.hr.

>>>DRAMATIČNE FOTOGRAFIJE NA KUTIJAMA CIGARETA: Uskoro će osvanuti i u Hrvatskoj (FOTO)

>>>POSLODAVCI OPREZ Hrvati na ČIK PAUZE troše i do 45 MINUTA DNEVNO

>>>Kako se riješiti pušenja u samo PET koraka


Komentari