Hrvatski učenici se osjećaju prihvaćeno, ali i opterećeno

Photo: Borna Filic/PIXSELL

Međunarodno istraživanje na učenicima provedeno 2018. godine pokazalo je mnogo poraznih činjenica za Hrvatsku, prenosi Srednja.hr.

Kako ističe Hrvatski zavod za javno zdravstvo, najveći interes za školu imaju djeca u dobi od 11 godina, no i tu je rezultat poražavajući uz samo 15,1% učenika koji tvrde da jako vole školu. Ta brojka u 13. godini pada na tek 5,2% kod 13-godišnjaka, a s 15 godina opet se podiže do 13,4%.

Velik broj učenika u Hrvatskoj rekao je da su dosta opterećeni školskim obavezama. Kako ističe HZJZ, biti opterećen školom znači biti pod trajnim stresom koji može negativno utjecati na školski uspjeh, ali i zdravlje te zdravtsveno ponašanje.

U Hrvatskoj se opterećenima smatra 22,7% djece u dobi od 11 godina, no ta brojka se penje do 41,8% kod njihovih 13-godišnjih kolega. Kod 15-godišnjaka se zaustavlja na 33%. Utješna je samo činjenica da su u inozemstvu brojke bile još i gore po tom pitanju, ali ne i kod 13-godišnjaka.

Kretanje postotka opterećenosti, koje raste pri kraju osnovne škole, a zatim opada početkom srednje, ukazuje na to da učenicima veliki stres vjerojatno uzrokuje proces upisa u srednju školu.

Istraživanje je pitalo učenike i što misle o svojim kolegama. Između 65 i 75% ispitanih smatra da njihovi kolege vole biti zajedno i uvijek su spremni pomoći. Čak 80% ispitanih misli da ih kolege prihvaćaju onakve kakvi jesu, što je i najpozitivniji rezultat istraživanja.

Što se tiče profesora, oko 80% ispitanika smatra da ih i oni prihaćaju onakve kakvi jesu. Ipak, više od 55% učenika misli da profesori ne vode računa o njima kao učenicima. Ta brojka s godinama još više opada i kod 15-godišnjaka iznosi manje od 50%.


Komentari