HRVATSKI STUDENT: Kampanjac koji voli učiti noću i svakako želi ocjenu višu od 2

FOTO: Wikimedia

Mnogi ne vjeruju koliki posao studenti obavljaju svakodnevno. Čak polovica naših studenata na fakultetu provede dnevno barem pet sati, uz to njih 30 posto radi puno radno vrijeme. Uvođenje Bolonjskog procesa vratilo je studente na fakultete, a neki od njih tamo znaju biti i po 12 sati.

“Nekad znam bit od 8 sati ujutro do 8 sati navečer“, rekla je studentica Đurđica Vinković za RTL.

Nisu ljenčine

Iako mnogi smatraju da studenti većinu svog vremena provode ljenčareći to baš i nije slučaj. S prijateljima, njih 35 posto provede do dva sata dnevno, a njih 25 posto sat vremena. Tek 13 posto studenata spava više od osam sati dnevno.

Ipak, jedna ustaljena pretpostavka, ona da su studenti kampanjci, obistinila se. Samo pet posto njih uči u kontinuitetu cijele godine, a polovica ih priznaje da uče samo prije ispita i kolokvija. Pozitivno je, ipak, što ne uče samo za prolaz. Naime, samo njih 12 posto uči za dvojku, a čak 40 posto studenata odbilo je ponuđenu ocjenu.

Noćne ptice

Sudeći po ovom, najnovijem istraživanju, studenti najviše vole učiti noću.

“Po noći je lakše učiti, po danu radim druge stvari, a po noći imam vremena”, rekao je Adam, a na njega se nadivezala i Lavinia.

“Preferiram učenje noću. Uvijek kasnim, i počnem učiti tek prije ispita. Svaki semestar si kažem, ovaj put ću početi ranije, ali to se ne dogodi”.

Čak 48 posto studenata probdije noć kako bi učili za ispite.

“Jedino vrijeme kada možemo učiti je između predavanja, ali to su prekratke pauze pa je onda jedino vrijeme kad možemo učiti po noći, što zna biti jako naporno“, kaže studentica Veronika.

Ne bave se sportom i zarađuju od honorarnih poslova

Poražavajući podaci pojavili su se kod pitanja o bavljenu fizičkom aktivnosti. Tako se samo 14 posto studenata aktivno bavi sportom, a većina njih ne bavi se nikakvom fizičkom aktivnosti.

Uz to većina hrvatskih studenata nije samostalna već ih financiraju roditelji. Njih čak 62 posto od roditelja dobivaju novas za putovanja i izlaske. Za stanovanje, novac od roditelja, dobiva njih 81 posto, a 35 posto njih zarađuje od honorarnih poslova.

“Ja sam dosad radila jedan posao u garderobi, na fakultetu, znači zaradim mjesečno 1200 kuna ako se potrudim inače mi starci plaćaju”, rekla je studentica Josipa.

Gotovo 40 posto njih živi s roditeljima, 34 posto studenata živi u iznajmljenim stanovima, a 17 posto u studentskim domovima.


Komentari