HRVATSKI CARITAS dobio 200.000 dolara od Republike Koreje

Facebook / Ilustracija

Republika Koreja donirala pozamašnu novčanu svotu Hrvatskom Caritasu.

U ponedjeljak je u prostorijama Hrvatske biskupske konferencije održana ceremonija potpisivanja Ugovora o donaciji kojim Republika Koreja donira Hrvatskom Caritasu iznos od 200.000,00 dolara. Iznos je namijenjen za potrebe zbrinjavanja izbjeglica i migranata na području Republike Hrvatske koje se trenutno organizira u zimskom tranzitnom kampu u Slavonskom Brodu.

Donaciju je u ime Hrvatskog Caritasa primio mons. Josip Mrzljak, predsjednik Hrvatskog Caritasa, a donaciju je uručio NJ. E. Suh Hyung-Won, veleposlanik Republike Koreje u Republici Hrvatskoj.

Mons. Josip Mrzljak zahvalio je Vladi Republike Koreje što je prepoznala napore koje Caritas ulaže na terenu kako bi odgovor na potrebe izbjeglica bio ljudski i konkretan. Izvjestio je kako je Hrvatski Caritas za potrebe zbrinjavanja izbjeglica aktivan od prvog dana u Opatovcu, a u Slavonskom Brodu do sada je osigurano 500 ležajeva na kat, grijani šator veličine 600m2, sanitarni kontejner, 3000 madraca, vreće za spavanje, termo folije, higijenski paketi, hrana, odjeća, obuća i sve ono što na dnevnoj bazi dolazi kao preporuka nadležnih službi iz kampa, a 24 sata dnevno volonteri Hrvatskog Caritasa kuhaju čaj i dijele sve što je potrebno.
“Kroz Hrvatsku je do sada prošlo oko 550 000 izbjeglica. Najčešće smo, zbog načina na koji je organiziran brzi transfer kroz Hrvatsku, nesvjesni da se ova ljudska tragedija, napose onih koji bježe od ratnih stradanja iz Sirije, Iraka, Afganistana događa u našoj zemlji i da se i nas tiče. Ali ona je tu, a tu je i odgovor naših stručnih službi i volontera. Ovaj dar dolazi u pravo vrijeme” izjavio je mons. Josip Mrzljak.

Republika Koreja će i dalje pomagati

NJ. E. Suh Hyung-Won naglasio je kako nitko ne može ostati imun na situaciju koja se trenutno događa na europskom tlu i iako je njegova zemlja daleko od Europe, smatraju da trebaju sudjelovati u pomoći u skladu sa svojim mogućnostima. Zadovoljni su radom svih službi u Republici Hrvatskoj koje s bave izbjegličkom krizom, kao i načinom na koji se uključio Hrvatski Caritas i nadopunio rad Hrvatskog Crvenog križa, te postao važna karika u organizaciji zbrinjavanja izbjeglica. “Iznos koji smo donirali nije velik ali je odraz našeg suosjećanja sa hrvatskim građanima i poštovanja svega što radite u ovim trenucima. Republika Koreja će i ubuduće pomagati kolko će nam god to naše mogućnosti dozvoljavati.” istaknuo je veleposlanik NJ. E. Suh Hyung-Won.

Na kraju ceremonije mons. Josip Mrzljak još jednom se zahvalio na donaciji i svemu što Republika Koreja radi kako bi osnažila pofesionalne, humanitarne i prijateljske veze između naših dviju zemalja.


Komentari