HRVATSKE SONDE U SVEMIRU: Vanzemaljcima šaljemo sjemenje ljekovitog bilja i kukuljice kukaca

FOTO: Pixabay

Astronomska udruga Vidulini za dva će tjedna iz Pule u stratosferu lansirati dvije sonde.

Sjemenje ljekovitog bilja i kukuljice kukaca bit će pohranjene u sondama HISTRION 5 i HISTRION 6, a u stratosferu će ih podići baloni napunjeni helijem koji će nakon dva sata eksplodirati. Nakon toga će se sonde vratiti na Zemlju, no nije moguće predvidjeti gdje će sletjeti.

Istarski astronomi na ovaj način žele doznati kako će svemirski uvjeti utjecati na te vrste. Ujedno se nadaju će se sjemenje nakon povratka moći posaditi.

Sonda HISTRION 6 nosi u svemir desetke pitanja koja bi učenici i učenice prvog razreda Osnovne škole Vidikovac htjeli postaviti vanzemaljcima. No, ako ih sonda ne sretne, sam interes za znanost i tehniku među osnovnoškolcima je već odličan rezultat!

Astronomska udruga Vidulini uključila se u Googleov Lunar X Prize natječaj za dizajn površinskog vozila koje bi se trebalo spustiti na Mjesec. Ako njihov rover po površini Mjesec uspije putovati barem 500 metara i na Zemlju poslati fotografije i video snimke visoke razlučivosti, to istarskoj udruzi može donijeti nagradu od 30 milijuna dolara, piše index.hr.

U konkurenciji se nalaze 23 privatna tima iz cijelog svijeta.


Komentari