HRVATI SE VRAĆAJU KUĆI: Broj odseljenih napokon pada, broj doseljenih se udvostručio!

FOTO: Facebook

Trend rasta broja iseljenih iz Hrvatske konačno je zaustavljen, a još bolja vijest je da se broj doseljenih udvostručio, ali unatoč tome broj doseljenih je manji od broja odseljenih pa mjesta za pretjerano veselje i nema, ali zato ima mjesta za nove demografske mjere koje bi ovu situaciju trebale iskoristiti i okrenuti u svoju korist.

Prema prvim podacima za 2018. godinu lani se u Hrvatsku iz inozemstva doselilo 26 tisuća građana, ali točan broj povratnika bit će poznat tek sredinom srpnja, kada DZS objavi detaljnije podatke. Ono što je sigurno je da oko osam tisuća ljudi manje napustilo Hrvatsku prošle godine nego godinu ranije, javlja Večenji.

Broj doseljenih gotovo se udvostručio s 15,5 tisuća iz 2017. godine, što bi moglo značiti da su se u većem broju počeli vraćati građani koji su napustili zemlju u proteklih šest godina.

Migracijski saldo zemlje i dalje je negativan te je broj iseljenih za oko 13 tisuća veći od broja doseljenih.

U 2017. godini iz Hrvatske se u Njemačku odselilo oko 30 tisuća građana, a vratilo se oko tri tisuće. Broj doseljenih iz inozemstva tijekom 2018. godine najveći je otkad se kod nas provode mjerenja, a na njega su upućivali i podaci o odobrenih privremenim boravcima u Hrvatskoj koje je Večernji list prije nekoliko mjeseci dobio od MUP-a.

Policija navodi da su lani odobrili privremeni boravak za 43.219 stranaca, što je gotovo trostruko više nego 2016. i posljedica je povećanja kvota za zapošljavanje stranaca. Kad su u pitanju stranci kojima je lani odobren privremeni boravak, gotovo njih 80 posto ili 31 tisuća dolazi iz država bivše Jugoslavije, BiH, Srbije, Makedonije i Kosova. Hrvatska zasad privlači slabije obrazovane jer tek njih 5 posto (oko dvije tisuće) ima visoku i višu stručnu spremu. Oko 28 tisuća lani useljenih stranaca mlađe je od 39 godina, a većina ih dolazi iz Bosne i Hercegovine, njih oko 20 tisuća. Inače, radne dozvole se za sezonske radnike izdaju i za razdoblje kraće od godine dana.


Komentari