HRVATI RADE NA NATALITETU: U kolovozu i rujnu dogodio se pravi ‘baby boom’

Mjesec s najviše porođaja inače je svibanj.

U zagrebačkim rodilištima već danima odzvanja dječji plač i to nešto glasnije nego inače, a razlog je neuobičajeno velik broj porođaja od početka rujna. Osim u glavnom gradu velik broj porođaja zabilježen je i u Osjeku te općini Lovas u Vukovarsko-srijemskoj županiji.  Djelatnici rodilišta uvjereni su kako je ovo preraslo baby boom i ovo nazivaju baby poplavom.

I jedna mama novogodišnje je djete

Na odjelu ginekologije u KBC-u Sestre Milosrdnice trenutno se nalazi 87 trudnica i rodilja, a u Kliničkoj bolnici Merkur ih je 36. Kapaciteti su popunjeni u obe bolnice, a kreveti se posuđuju s traumatologije i susjednih odjela, piše Večernji.

Ratko Matijević, predstojnik Klinike za ženske bolesti i porode u Merkuru, objašnjava kako su u rodilištima unaprijed spremni na povećan broj porođaja u rujnu.

“Treba pogledati što se događalo devet mjeseci unatrag kada govorimo o ovom trendu. To su bebe iz božićnog razdoblja, kada su svi opušteniji i nalaze se u ugodnom obiteljskom okruženju”, kaže dr. Matijević.

Mjesec s najvećim brojem porođaja obično je svibanj, što je logično jer dolazi devet mjeseci nakon godišnjih odmora. Prije tjedan dana na Merkuru je malog Vitu Fabijana rodila Vesna Horvatić koja je i sama novogodišnje djete. Bratu Viti Fabijanu najviše se razveselila seka Elena koja je svjetla dana ugledala također u “udarnom terminu”.

“Sad ćemo u rujnu slaviti Vitin rođendan, dok u svibnju slavimo Elenin”, rekla nam je mama Vesna. Istog dana kada i Vesna, Ivana Valenčak rodila je sina Josipa.

“Gotovo svi moji prijatelji rođeni su u rujnu, pa se svatko od njih nadao da će moj Josip dijeliti datum rođenja baš s njima, ali Josip je odlučio imati samo svoj dan iako se to činilo gotovo nemoguće u mjesecu “prebukiranom” rođendanima”, kroz smijeh govori Ivana.

Rušit će se dosadašnji rekordi?

U KB-u Merkur u prva dva dana rujna ove godine rodilo se 25-ero djece, što je broj porođaja koji inače imaju u tjedan dana. Predstojnica Zavoda za porodništvo u KBC-u Sestre milosrdnice Vesna Košec istaknula je pak 8. rujna jer su tada imali 18 porođaja.

“Uobičajeno imamo osam porođaja dnevno, a ovo je dvostruko veći broj pa smo neprestano u strci. Kako se sada čini prema podacima, mogli bismo i nadmašiti brojku od 3000 porođaja godišnje, koliko inače imamo”,  kaže dr.sc. Košec, netom nakon što je porodila još jednu bebu.

U KBC-u Osijek je ukupno 48 beba došlo na svijet od 1. do 8. rujna, a njih 175 se pak rodilo samo u kolovozu, a ni u srpnju trend nije bio manji, tada je prvi puta zaplakalo 179 beba. Svoje drugo dijete sredinom kolovoza na svijet je u toj bolnici donijela i 31-godišnja Baranjka. Njezin uskoro dvogodišnji sin dobio je, tako, brata. Zatekla je, prisjeća se ona, krcat odjel u bolnici, a tri je sata čekala na krevet. U smjeni je te noći rodilo čak 11 žena.

U općini Lovas također se vesele većem broju beba.

“Od kraja rujna prošle godine pa do ove godine rođeno je 17-ero djece. Usporedbe radi, do sada smo maksimalno imali po 10 rođene djece, i to u jako dobrim godinama, tako da je ovo za nas pravi baby boom”, objašnjava načelnica Općine Tanja Cirba.


Komentari