HOK: Slučajeve izolacije od koronavirusa treba tretirati kao povredu na radu

Foto: Boris Kovacev / CROPIX

Predsjednik Hrvatske obrtničke komore (HOK) Dragutin Ranogajec rekao je u subotu da se ne slaže se s iznosom koji za bolovanje predlaže Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje (HZZO) jer, kako smatra, slučajeve izolacije vezane uz radni odnos treba tretirati kao povredu na radu.

“Iako pozdravljamo najavljene mjere Zavoda za zdravstveno osiguranje da se osobama kojima se odredi karantena u bolnici ili samoizolacija kod kuće otvara bolovanje na teret države, nepravedno je da naknada koju će za to vrijeme radnik dobiti od HZZO-a ne može biti veća od 4257,28 kuna”, priopćio je predsjednik HOK-a.

Ranogajec ističe da treba maksimalno kompenzirati i poslodavce i njihove radnike. “S obzirom da se moguća izloženost virusu dogodila u vrijeme dok su osobe koje se upućuju u izolaciju obavljale svoj posao u vrijeme trajanja radnog vremena, smatramo da je nužno da Zavod snosi troškove plaće u 100 posto iznosu sukladno članku 55. Zakona o obveznom zdravstvenom osiguranju, koji kaže da se tako tretira slučaj privremene nesposobnosti zbog priznate ozljede na radu, odnosno profesionalne bolesti”, smatra Ranogajec.

Poručio je da gospodarstvo već sad trpi posljedice pa je nužno ovakvim mjerama maksimalno kompenzirati i poslodavce i njihove radnike.


Komentari