Hodak: ‘Todorić nije uhićen i možda nikada neće biti izručen Hrvatskoj’

Zeljko Lukunic/PIXSELL

“Kao prvo, Todorić nije uhićen! On se dragovoljno predao britanskoj policiji gdje je naprosto zadržan zbog europskog uhidbenog naloga”, upozorio je odvjetnik Zvonimir Hodak podsjetivši na slučaj Andrije Artukovića, ustaškog ministra za vrijeme NDH. Još je 1951. godine vlada ondašnje Federativne Narodne Republike Jugoslavije američkim vlastima podnijela zahtjev za njegovo izručenje. No, do izručenja je došlo tek 1986., dakle 35 godina poslije!

“Prema tome, ne vidim nikakvu dramu oko Todorića”, nastavlja Hodak te dodaje: “On će se sada poslužiti čitavim nizom pravnih mogućnosti kako bi izbjegao izručenje Hrvatskoj. To je očekivano, jer je izručenje Hrvatskoj za njega najlošija opcija. Naime, ovdje ga očekuje najmanje mjesec dana istražnog pritvora”, kazao je Hodak za Dnevno.

Hodak napominje kako je Todorić angažirao jednog od najpoznatijih engleskih odvjetnika za tzv. kriminal bijelih ovratnika, Michaela O’Kanea, koji bi zaista mogao uvjeriti britanski sud da Todorić u Hrvatskoj neće imati pošteno suđenje i pravedan tretman. O’Kane je veoma sposoban i specijaliziran upravo za sprječavanje izručenja.

“Anglosaksonski pravni sustav posebno je osjetljiv na slučajeve kada postoje bilo kakve indicije da je netko ‘unaprijed osuđen’, tj. kada postoji mogućnost da će nekome ‘presuditi ulica’. Prema tome, sada sve ovisi o Todorićevu odvjetničkom timu. Na koncu će odlučiti sud. Postoji mogućnost da nikada neće biti izručen. Ono što je sigurno, to je da nas očekuje dugotrajan proces”, zaključuje odvjetnik Zvonimir Hodak.


Komentari