Hodak: ‘Psihijatrijsko vještačenje bit će ključno za majku iz Pule’, Chiari prijeti kazna od 40 godina zatvora

Stravičan zločin šokirao je Hrvatsku. Obratili smo se odvjetniku i psihijatru koji su nam kazali zašto je do ovoga došlo i što slijedi.

Za stravično ubojstvo trogodišnjeg Denisa u utorak 23. svibnja u večernjim satima optužene su Denisova 32-godišnja majka Chiara Pašić, rođena Rojnić, i 14-godišnja štićenica Doma za odgoj djece i mladeži u Puli. Uhićen je i 29-godišnji prijatelj Chiare Pašić zato što je znao za zločin, a nije ga prijavio, već je s njima dogovarao način prikrivanja ubojstva, odlazak na policiju i prijavljivanje nestanka, kako navodi PU istarska. Svo troje privedeni su u pritvorsku jedinicu Policijske uprave istarske u četvrtak 25. svibnja u poslijepodnevnim satima.

Trogodišnjeg dječačića Chiara i maloljetna štićenica ubile su u stanu u ulici Akvilejski prilaz gdje su živjeli Denis i njegova majka Chiara. Dogovorile su se da će ga ubiti. Obdukcija je navodno jučer pokazala kako je uzrok smrti trogodišnjaka – gušenje.

Nakon ubojstva su zamotale njegovo tijelo i po noći ga bacili u plićak na uvali Mandrač.

Chiari Pašić i 14-godišnjakinji određen je istražni zatvor u trajanju od mjesec dana zbog opasnosti od ponavljanja kaznenog djela i radi neometanog odvijanja postupka za kazneno djelo za koje je propisana kazna dugotrajnog zatvora i kod kojeg su okolnosti počinjenja kaznenog djela posebno teške, priopćeno je iz Županijskog suda u Puli. Chiara bi mogla dobiti 40 godina zatvora.

Ademija Burima, 29-godišnjaka koji je imao saznanja o gnusnom činu, tereti se pak za neprijavljivanje počinjenja kaznenog djela, ali sudac je odredio da će se braniti sa slobode.

‘Smrtna kazna mala je za ovakvo djelo’

Oko stravičnog zločina razgovarali smo s uglednim odvjetnikom Zvonimirom Hodakom, koji je, kaže, ostao bez riječi kada je čuo za ovaj slučaj.

“Za ovakvo djelo smrtna kazna je mala, ovakav je zločin neoprostiv. Osobno sam zgrožen i šokiran, ostao sam bez komentara, makar sam kroz godine radio na teškim slučajevima. U našem je društvu nestalo ljudskosti i u socijalnim smo sferama dotakli dno“, kazao nam je na početku razgovora odvjetnik Zvonimir Hodak, koji je šokiran monstruoznim potezom majke nad nemoćnim trogodišnjim djetetom.

Nadalje, kazao nam je da je maksimalna kazna zatvora za 32-godišnju Chiaru Pašić, rođenu Rojnić, 40 godina zatvora, a miminalna 20 godina jer je riječ o teškom ubojstvu. Naglasio je da će ovdje veliku ulogu imati i psihijatrijsko vještačenje koje je nužno kako bi se utvrdilo u kakvom je stanju bila dječakova majka.

Što se tiče 14-godišnje štićenice iz doma, ovisno o tome ako je već navršila 14 godina, riječ je o osobi koja se vodi kao maloljetnik, pa će joj tako biti izrečene odgojne mjere i najvjerojatnije će biti vraćena u dom, uz stručni nadzor i pomoć.

Sudit će se također i 29-godišnjem prijatelju Chiare Pašić, koji je optužen za kazneno djelo pomaganja, točnije prikrivanje kaznenog djela, počinitelja, sredstava kojima je djelo počinjeno, tragova kaznenog djela ili predmeta pribavljenih kaznenim djelom, za što je predviđena kazna do tri godine zatvora.

Zaključak je da su ovdje zakazali i sami ljudi, točnije susjedi koji su čuli cjelodnevni plač djeteta, a bojali su se reagirati, zbog čega je, sukladno tome, izostala reakcija policije i institucija budući da nisu znali što se događa unutar četiri zida stana Chiare Pušić, gdje je živjela sa svojim trogodišnjim sinom.

>>> Majka koja je ubila svog trogodišnjeg sina nudila se muškarcima na internetu

>>> Stravični detalji zločina koji je šokirao Hrvatsku: Ubila trogodišnjeg sina jer ga se ‘htjela riješiti’

Photo: Dusko Marusic/PIXSELL
Photo: Dusko Marusic/PIXSELL


Komentari