POSTAJE LI ZELENA KARTA STVAR PROŠLOSTI: Ako oni u Hrvatsku mogu bez ograničenja, zašto i mi ne bismo mogli u SAD?

www.todayifoundout.com

Bliži li se vrijeme kada ćemo u SAD moći bez traženja vize?

Europska komisija pozvala je jučer Vijeće EU-a i Europski parlament da hitno pokrenu raspravu i zauzmu stav o tome treba li ukinuti vize Amerikancima, Kanađanima i državljanima azijskog Bruneja za čitavu EU jer te tri zemlje ne poštuju načelo reciprociteta već primijenjuju vizni režim na neke građane EU-a, kao što, primjerice, SAD primjenjuju za građane Hrvatske.

Upravo je jučer prošao rok od 24 mjeseca nakon čijeg isteka, prema važećim europskim propisima, Komisija treba predložiti privremenu suspenziju bezviznog režima za građane onih zemalja, poput SAD-a, Kanade i Bruneja, koji nemaju bezvizni režim za građane svih 28 država EU-a. No, Komisija se jučer nije odmah odlučila predložiti takvu suspenziju jer je politički stvar vrlo osjetljiva s Amerikancima. Izvori iz Komisije kažu da, unatoč zakonskoj obvezi da se predloži ukidanje viza Amerikancima, Jean-Claude Juncker i njegovi europski povjerenici žele uzeti u obzir i “gospodarski, politički, kao i učinak na vanjskopolitičke odnose s tim zemljama”. A u jučerašnjoj raspravi (iza zatvorenih vrata) procijenjeno je da bi uvođenje viza za Amerikance i Kanađane moglo imati znatne gospodarske posljedice, posebno za zrakoplovnu industriju, te znatan učinak na vanjske odnose s tim dvjema zemljama koje su strateški partneri EU-a.

Uvođenje viza moglo bi dovesti do smanjenja broja putnika iz Kanade i SAD-a, priopćila je Komisija, što ne zvuči kao ocjena koja vodi prema uvođenju viza Amerikance i Kanađane.
Ali, pozivajući Europski parlament i Vijeće da se hitno izjasne o tome treba li Amerikancima i Kanađanima ukinuti vize za EU, Komisija poručuje da joj je i dalje prioritet da sa SAD-om, Kanadom i Brunejom postigne (bez)vizni reciprocitet.

Građani EU-a s pravom očekuju da putuju bez viza u sve treće zemlje čiji građani mogu ući u schengenski prostor bez vize. Komisija je danas procijenila pravne, političke i gospodarske posljedice moguće privremene obustave ukidanja viza sa SAD-om, Kanadom i Brunejem te zatražila stajališta Europskog parlamenta i Vijeća o daljnjim koracima. Nastojat ćemo postići uravnotežen i pravedan ishod – rekao je europski povjerenik za unutarnje poslove Dimitris Avramopoulos nakon rasprave u Komisiji.


Komentari