Hoćemo li slaviti ‘JUGU’ ILI LJUBAV na dan parlamentarnih izbora?

nacional.hr

Žrtvama se poneko i smiluje, ali on na to nije bio spreman. Radije se s nostalgijom prisjeća Tuđmana pa tako malo uzima Mireline glasove, malo ih poklanja.

Prva sjednica Vlade nakon ljetne pauze bila je kratka. Jošb su nam ministri na privikavanju na radnu atmosferu. Srdačno se izgrlite, izljubite.V elika sretna obitelj. A onda predsjednik s nekoliko rečenica sve pokvari. Zna on da su smrtni. Vlada je ušla u svoju posljednju jesen. Već idućeg proljeća će na njihovim mjestima sjediti neki sasvim drugi ljudi. Jednako važni. I donositi isto tako važne odluke. I prozivati bivše za propuste. I dok je tako premijer započeo opraštanje, sjetili smo se da datum izbora nije još poznat.

Sjednica predsjedništva SDP-a prošla je bez proglašenog datuma. Zastupnicima se ne žuri. Tko zna tko sve nije više u šefovoj milosti i neće naći mjesto na listi. Bilo je i krivog svrstavanja, uz otpadnike, a to se u partijama uvijek kažnjavalo. Za svaki slučaj, dobro je ne požurivati. Kalkuliralo se i s izvanrednom sjednicom Sabora koja bi bila raspuštajuća… Ali, osim što im se ne odlazi sa crvenog tepiha, bilo bi neozbiljno. Gotovo histerično.

Ipak, pričekat će ustavni rok, redovnu sjednicu, a do tada će stvari biti jasnije. Nešto će se sigurno dogoditi što bi olakšalo odluku…

Možda paket Milankinih zakona; veće naknade za nezaposlene i siromašne, oprost čak i telefonskih neplaćenih računa (primijetili i oni da takvi postoje). Otkrili su kako je u proračunu ostalo 23 milijuna kuna pa će ih usmjeriti u socijalu, svježe otkrivenu. Neka joj ovaj put prijedlog prođe u Saboru, za promjenu. Nekom će donijeti olakšanje, bar privremeno iako svi znamo da joj se to može dogoditi samo nekoliko mjeseci prije biračkih listića. Dakle, vrijeme izbora se nazire… kampanja ide odmah iza Milankinih zakona.

E, sad tu nastaju problemi za Zorana… Dakle, radi se o kraju mjeseca studenog, a mora paziti da ne bude na Dan Republike (netko će pomislit da mu stranka slavi). U prosincu nastupaju drugi problemi. Vjerojatno će mu NETKO reci za Adventske nedjelje… Tada izbori ne smiju biti jer valja poštivati osjećaje vjernika. Za sam Božić i Novu godinu svojim domovima dolazi dijaspora, tradicionalno nesklona ljevici, a svaki glas je važan. Pa smo tako sve bliže Valentinovu. Zoran mora odlučiti – Dan Republike ili Valentinovo. Nije lako.

A glavnom partneru HNS-u se ne žuri. Vlast sada ili nikada! Do tada ne miruju politički ovisnici. Bivsi Čačić i Josipović potpisali su koalicijski sporazum. Zajedno će na izbore. Zadovoljan HDZ, pomažu samo njima. Dobro, to zna Ratko Čačić kojeg se Zoran olako odrekao pa mu osveta slatka… A i njegova tajnica Alenka osniva novu umirovljeničku stranku da dvojac ima s kim koalirati.

Da je Zoran imao živaca otrpjeti zvižduke u Kninu i Sinju, možda bi mu njegovi birači više vjerovali. Žrtvama se poneko i smiluje, ali on na to nije bio spreman. Radije se s nostalgijom prisjeća Tuđmana pa tako malo uzima Mireline glasove, malo ih poklanja. Nije mu laka odluka – vlast je ipak slast. Ali narod voli hrabre, to je zaboravio. A i odlučne!

Možda se zbog te činjenice on ipak odluči teška srca – Dan Republike ili Valentinovo! Na sreću, u oba slučaja – kraj je blizu.


Komentari