HOĆE LI SE DOGOVORITI? Most i HDZ danas počinju s podjelom fotelja

Photo: Goran Stanzl/PIXSELL

Mjesto šefa Sabora još nije u ponudi.

Početkom novog tjedna počinje i najteži dio pregovora Mosta i HDZ-a, odnosno onaj o kadroviranju. Kako stvari stoje, HDZ bi i bez Mosta mogao do 76 ruku, ali bi to bila nestabilna većina, a jedna od takvih opcija bila bi HDZ+HNS+manjinci, no Ivan Vrdoljak ponavlja da to ne bi išlo.

Pregovori dvije stranke trebali bi završiti do 14. listopada i konstituirajuće sjednice Sabora. Ipak, prije toga ih, 10. listopada očekuju nove konzultacije kod predsjednice.

Prvi sljedeći izbori, oni lokalni u svibnju 2017. pokazat će što građani misle o kombinacijama Mosta i HDZ-a.

Plenković: Za HDZ je jako važno mjesto predsjednika Sabora

Predsjednik HDZ-a Andrej Plenković izjavio je u nedjelju u Zagrebu da se razgovori s partnerima iz Mosta nastavljaju u ponedjeljak, da očekuje intenzivan slijed razgovora tijekom ovog tjedna, a na novinarski upit vezano za mjesto predsjednika Hrvatskog sabora rekao je da je za HDZ to jako važno.

“Očekujem dogovor. Pregovorima smo pristupili u dobroj vjeri i transparentno, s Mostom kao partnerom koji ima 13 mandata i očekujem intenzivan slijed razgovora tijekom ovog tjedna’.

Na pitanje je li točno da je HDZ Mostu ponudio pet ministarstava i mjesto potpredsjednika Vlade, Plenković je kazao da nije.

“Razgovarali smo o nizu mogućnosti, ali o tome ćemo kada završimo cijeli paket. Previše je špekulacija, ali to je prirodno u ovakvim okolnostima. Možemo se igrati matematike, ali mislim da je ovo o čemu razgovaramo razumno i upravo na onim temeljima na kojima ja smatram da buduća Vlada treba funkcionirati. A to je povjerenje i partnerstvo‘, dodao je.

Na pitanje koliko je za HDZ važno mjesto predsjednika Sabora, Plenković je kazao kako je to mjesto važno za svakoga, i to je jedna tema o kojoj se razgovara, a kako je za HDZ jako važno.

“I to je jedna od tema o kojoj se razgovara. Za nas je jako važno’, naglasio je.

Upitan da prokomentira je li moguć dogovor bez Mosta, manjinska Vlada ili s nekim drugim partnerima, predsjednik HDZ-a je kratko kazao: ‘U ovoj fazi razgovaramo s Mostom. I s predstavnicima nacionalnih manjina’, prenosi 24sata.


Komentari