HGSS-ovci NA RUBU: ‘Posla je sve više, a nemamo novaca za hranu i opremu’

Photo: Davor Puklavec/PIXSELL

Hrvatska gorska služba spašavanja iz godine u godinu ima sve više intervencija, a sredstva za rad su im nedostatna.

Kako piše Glas Slavonije, riječ je o akcijama pomaganja i spašavanja turista. HGSS ima dovoljno ljudi, ali im nedostaje opreme. Ključan problem s financiranjem nalazi se u tome što se u Hrvatskoj takve akcije ne naplaćuju, za razliku od većine zemalja.

Nedostatak komunikacijske opreme i novca za troškove

Pročelnik HGSS-a Vinko Prizmić istaknuo je kako se nedostatak opreme odnosi na vozila, telefone i ostalu komunikacijsku opremu, kao i na novac za velike troškove s obzirom na povećani broj intervencija. ” Imamo puno intervencija, najčešće zbog turista koji borave u prirodi, na planinama, u brdima i šumama, ali i domaćih koji sve češće odlaze u prirodu na nedostupnije lokacije radi hobija i rekreacije, poput branja šparoga i gljiva, planinarenja i drugog”, navodi Prizmić.

HGSS se ne fokusira samo na spašavanje života. “Ulažemo puno napora u preventivu nesretnih situacija, radimo sigurne karte, označavamo staze i provodimo edukacije, no zakon velikih brojeva u turizmu baš nam i ne ide u prilog jer se – ako na jednom prostoru u nekom trenutku imate i deset puta više ljudi – može očekivati i više nesretnih situacija unatoč preventivi”, kazao je Prizmić te istaknuo kako se 95% ostalih akcija odnosi na prevenciju i edukaciju stanovnika i turista.

HGSS uživa svjetski ugled

S obzirom na zakon o HGSS-u koji je donešen te financiranje iz Državnog proračuna, pripadnici su očekivali i bolje uvjete, međutim njihova očekivanja se nisu ispunila.

“Na proračunskoj smo poziciji Državne uprave za zaštitu i spašavanje, a kako nas oni doživljavaju kao neko strano tijelo, prvi smo kada treba smanjivati sredstva iz proračuna, a zadnji kada ih treba povećati. To nije realno i ne uvažava naše potrebe, a iz objektivnih razloga i zakonskih obveza država je doista dužna financirati rad HGSS-a”, istaknuo je Prizmić.

Osam milijuna kuna godišnje, koliko dobivaju iz Državnog proračuna, smatraju premalim iznosom te napominju da su oni elitna i operativna snaga civilne zaštita dostupna 24 sata na dan.

“Posebice zato što HGSS pokriva cijelu Hrvatsku 24 sata na dan i svoj posao radi izvrsno prema svim svjetskim standardima, za što uživa svjetski ugled,” kaže Prizmić.


Komentari