HDZ TJERA HASANBEGOVIĆA! Na čelu ministarstva kulture, Milan Bandić želi vidjeti jednu od ovih žena (FOTO)

Boris Scitar/VLM/PIXSELL

Jednu kandidatkinju na mjesto ministrice kulture povezivali su s Nadanom Vidoševićem u ‘aferi desetljeća’, a druga je Gradu Zagrebu bila dužna 200 tisuća kuna.

Prema izvorima Telegrama nova Vlada, na čijem bi čelu, sve je izglednije, bio Zdravko Marić, imala čak tri potpredsjednika. Riječ je o HDZ-ovom Miri Kovaču i Olegu Butkoviću, a treća potpredsjednička fotelja pripala bi jednom od predstavnika nacionalnih manjina. U novu Vladu ušao bi general Damir Krstičević (HDZ) i vodio resor obrane, a dosadašnji ministar obrane, Josip Buljević otišao bi na mjesto akutalnog ministra unutarnjih poslova, Vlahe Orepića.

Mjesto ministra gospodarstva, na čijem je čelu Mostov Tomislav Panenić, ponuđeno je pak Radimir Čačiću.

>>> RASKOL U HDZ-u! Bandić i Brkić protiv Karamarka, HDZ-ovci tvrde: ‘Novi izbori i – gotovi smo’

Bandić daje ministra kulture

Čini se kako medijski istupi HDZ-ovog Darka Milinovića koji posljednjih dana često istupa u javnosti otkrivajući strategiju HDZ-a u pokušaju sastavljanja nove saborske većine, nisu prazna priča. Naime, on je u petak rekao kako je HDZ sprema žrtvovati ministra kulture, Zlatka Hasanbegovića, ukoliko to budu tražile manjine, kao uvjet da podrže novu parlamentarnu većinu.

U tom slučaju, mjesto ministra kulture pripalo Bandićevoj stranci, a kao moguća nasljednica spominje se književnica Milana Vuković Runjić, koja je krajem ožujka pristupila stranci zagrebačkog gradonačelnika.

13179053_10208657404329261_7711442245106190346_n
Facebook/Milana Vuković Runjić

Uz ime poznate spisateljice, spominje se i ravnateljica Umjetničkog paviljona, Jasminka Poklečki Stošić.

Podsjetimo, upravo se Poklečki Stošić povezivalo s tzv. ‘aferom desetljeća’, točnije sumnjivim transakcijama HGK-a gdje je Nadan Vidošević određene umjetnine platio 4,9 mil. kuna. Kako je pisao Jutarnji list, šef HGK-a odlučio je kupiti četiri skulpture Dalibora Stošića, supruga ravnateljice Umjetničkog paviljona. On ih je navodono vidio u privatnoj kolekciji Stošićeve žene i – užasno su mu se svidjele pa joj je tako bez razmišljanja uplatio milijun i 98 tisuća kuna s računa Hrvatske gospodarske komore.

Igor Kralj/PIXSELL
Igor Kralj/PIXSELL

Sedam godina poslije Jasminka Poklečki Stošić, ravnateljica Umjetničkog paviljona, dobila je tada i zadatak od samog Nadana Vidoševića. Državna revizija uočila je pravi nered u enormnoj umjetničkoj kolekciji HGK-a i potom naredila Vidoševiću da hitno naprave katalogizaciju kako bi se znalo koliko je novca HGK potrošeno, a kolika je prava vrijednost kolekcije.

Jasminka Poklečki Stošić potom je pažljivo proučila 790 umjetnina iz kolekcije HGK i  na kraju, procijenila njihovu vrijednost…

Vuković Runjić Gradu Zagrebu dužna 200 tisuća kuna

Osim što je pristupila Bandićevoj stranci, Milana Vuković Runjić nedavno je dobila i Nagradu Grada Zagreba. Kao što smo pisali i ranije, postavlja se pitanje: kako je moguće da jedna takva nagrada ode u ruke osobi čijoj je knjižnici u posljednji tren upravo Grad Zagreb – spriječio najavljenu deložaciju zbog duga od 200 tisuća kuna?

Podsjetimo, Grad nije dopustio sudsku deložaciju knjižara Jesenski i Turk te Vuković i Runjić, koje se godinama nalaze u prostorima Kulturno-informativnog centra u samom središtu Zagreba, a upravo ovo obećanje dao je Ivica Lovrić, pročelnik Gradskog ureda za kulturu, obrazovanje i šport, inače desna ruka Milana Bandića i to nakon što su im odvjetnički uredi uručili rješenje o deložaciji zbog neplaćanja najamnine.

”Trenutačno sam osobno u dugu od 200.000 kuna. Za najam prostora u Teslinoj ulici KIC-u plaćali smo od 15.000 do 21.000 kuna mjesečno, što je u ovom uvjetima nemoguće platiti”, rekla je svojedobno Milana Vuković Runjić, točnije 2013. godine. No, za financijske probleme i situaciju u kojima se našla poznata književnica Grad je imao razumijevanja pa se u isto vrijeme počelo povlačiti i pitanje previsokih naknada za najam KIC-a.

>>> KRENULO RUŠENJE SDP-a! BALDASAR PREŠAO BANDIĆU: Milijan Brkić priprema HDZ za nove izbore?


Komentari