HAK vozače na zagrebačkoj obilaznici poziva na dodatni oprez zbog prometne nezgode

FOTO: Dražen Komar
Stanje na hrvatskim cestama.

“Pozivamo vozače na pojačan oprez na autocesti A4 Goričan-Zagreb između čvorova Breznički Hum i Komin na 59. +500 km u smjeru Zagreba, zbog prometne nezgode“, poručili su iz HAK-a.

Iz Hrvatskog auto-kluba (HAK) pozvali su vozače u subotu ujutro na pojačan oprez na zagrebačkoj obilaznici (A3) između čvorova Kosnica i Popovec u smjeru Varaždina gdje će se od 07,30 sati kretati duža kolona hodočasnika pješaka.

Kolnici su mjestimice mokri ili samo vlažni i skliski u Gorskom kotaru, Lici, Hrvatskom primorju te središnjoj i sjeverozapadnoj Hrvatskoj. U Gorskom kotaru ponegdje ima i magle. Smanjena je vidljivost na dionici autoceste A6 Rijeka-Zagreb između čvorova Delnice i Vrbovsko. Mogući su odroni zemlje i kamenja. Vozačima savjetujemo da prilagode brzinu i način vožnje uvjetima na cestama te održavaju sigurnosni razmak između vozila.

Podsjećamo vozače motornih vozila da i tijekom dana u uvjetima smanjene vidljivosti (magla, oblačno vrijeme, jaki pljuskovi, itd.) voze s upaljenim dnevnim svjetlima, bez obzira na ljetno računanje vremena.

Promet je povremeno vrlo gust u priobalju, duž Jadranske magistrale (DC8), kao i na Istarskom ipsilonu u smjeru Slovenije te na većini cesta u smjeru unutrašnjosti.

Autocesta A1:

  • kod naplatnih postaja Lučko u oba smjera i Demerje u smjeru Zagreba nema dužih čekanja.
  • Istarski ipsilon:
  • zbog pojačanog prometa na graničnim prijelazima Kaštel i Plovanija kolona vozila je duga oko 2 km i dijelom se proteže na Istarski ipsilon.
  • Krčki most:
  • promet je vrlo gust u smjeru kopna (vozi se u koloni od Omišlja).

Tunel Sveti Ilija:

  • u oba smjera kolone su duge oko 1 km.

Zabrana prometa za teretna motorna vozila najveće dopuštene mase iznad 7,5 tona bit će na pojedinim cestama u Istri i priobalju:

  • subota, 2. rujna – od 4 do 14 sati;
  • nedjelja, 3. rujna – od 12 do 23 sata. Zabrane nema na autocestama kao i na državnoj cesti DC1.

Za sav promet zatvorene su ceste:

  • DC29 na dijelu od Novog Golubovca do raskrižja državne ceste DC29 i lokalne ceste LC22016 za Stari Golubovec;
  • DC502 Smilčić-Pridraga;
  • ŽC5042 Višnjan-Tićan.

Do 15. rujna do 20,00 sati zbog radova bit će zatvorena zona raskrižja Dugoselske ulice i ulice Bedema ljubavi. Obilazak do ponedjeljka 4.rujna do 04,00 sata je: Sesvetska – čvor Kraljevečki Novaki – A4 – čvor Ivanja Reka – A3 – čvor Rugvica – Rugvička – Josipa Predavca – Zagrebačka – Dugoselska i obrnuto, a od ponedjeljka, 4.rujna, do 04,00 sata obilazak je: Dugoselska-Ive Politea-Željeznička-Bedema ljubavi, i obrnuto.

Prema privremenoj prometnoj regulaciji vozi se na cestama:

  • DC1 na dionici Sučević-Otrić kroz Otrić i Jošani-Udbina-Ondić na dvije lokacije;
  • DC2 u Vukovaru, u Kudeljarskoj ulici i Ulici Priljevo;
  • DC3 u mjestu Lužan Biskupečki;
  • DC66 u naselju Marčana;
  • DC206 Valentinovo-Petrovsko.

VOZAČI, OPREZ! POČINJE ŠKOLA!

U ponedjeljak, 4. rujna, počinje nova školska godina zbog čega će u prometu sudjelovati i veliki broj djece. Vozače pozivamo na pojačan oprez u blizini škola i vrtića te ih podsjećamo da je u toj zoni brzina vožnje ograničena na 40 km/h. Roditeljima savjetujemo da prije polaska u školu, osobito učenicima nižih razreda ponove najvažnije prometne propise (prijelaz pješačkog prijelaza, prijelaz semaforiziranih i nesemaforiziranih raskrižja…) koji su važni za njihov put od kuće do škole.

Korisno je na školske torbe staviti reflektirajuće dijelove kako bi ih vozači za vrijeme kasnijih poslijepodnevnih i večernjih sati lakše uočili, posebice u uvjetima smanjene vidljivosti. Djecu podsjećamo da hodaju pločnikom ili lijevom stranom kolnika, ako su u grupi neka hodaju u koloni – jedan iza drugoga, a cestu prelaze samo preko pješačkog prijelaza i na zeleno svjetlo za pješake, no neka pričekaju da se vozila zaustave.

U prometu je svakodnevno veliki broj biciklista, mopedista i motociklista. Vozače ostalih vozila upozoravamo da prilikom uključivanja u promet, prestrojavanja, pretjecanja, obilaženja, polukružnog okretanja ili skretanja pripaze upravo na ovu kategoriju sudionika u prometu te im ne oduzimaju prednost prolaska na raskrižjima. Bicikliste, mopediste i motocikliste također podsjećamo da poštuju prometne propise i ograničenja brzine.


Komentari