GRČIĆ: ‘SDP će uskoro predstaviti gospodarski program’ , nije rekao kada ni gdje

Youtube/Screenshoot

“Podvostručit ćemo ulaganja u istraživanje i razvoj, negdje sa 0,7 na 1,4 posto jer imamo novce iz EU fondova, oko 6,5 milijardi kuna. Kad tome dodaju vlastita sredstva onih koji će ulagati, to je gotovo 10 milijardi kuna ukupnih investicija, jer bez znanja, bez ulaganja u taj segment ne možemo dovoljno dignuti konkurentnost gospodarstva”, kazao je Grčić.

Potpredsjednik Vlade Branko Grčić izjavio je u srijedu kako će SDP uskoro predstaviti svoj gospodarski program, no nije precizirao gdje i kada će biti predstavljanje.

“Sve je spremno, program je tu, neke elemente, one ključne, već smo dali u javnost”, izjavio je Grčić pred Banskim dvorima novinarima prije početka Vladine sjednice.

Rast plaća za poticanje osobne potrošnje

Najavio je da će se ići na rast plaća kako bi se potaknula osobna potrošnja, jer se, kaže, ta mjera pokazala vrlo korisnom.

“Idemo na smanjenje PDV-a za košaricu poljoprivrednih proizvoda. Tu su i mjere koje će se proširiti s ovih 200 kuna pomoći za energetsko siromaštvo, nadam se na najveći broj umirovljenika koji žive ispod socijalnog minimuma i čitav niz drugih stvari”, nabrojao je Grčić.

Očekuje i da će se u dogovoru sa sindikatima i poslodavcima još jednom povećati minimalna plaća, a obećao je i dvostruko veća ulaganja u istraživanje i razvoj.

“Podvostručit ćemo ulaganja u istraživanje i razvoj, negdje sa 0,7 na 1,4 posto jer imamo novce iz EU fondova, oko 6,5 milijardi kuna. Kad tome dodaju vlastita sredstva onih koji će ulagati, to je gotovo 10 milijardi kuna ukupnih investicija, jer bez znanja, bez ulaganja u taj segment ne možemo dovoljno dignuti konkurentnost gospodarstva”, kazao je Grčić.

O gospodarskom programu stranke govorio je i ministar financija Boris Lalovac.

Pojednostavljenje poreza za poduzetnike

“U mom je dijelu program vrlo jasan, već duže vrijeme komuniciram o poreznom dijelu i vrlo jasno znate što možete očekivati u slijedećoj godini što se tiče Ministarstva financija. To je rasterećenje plaća, smanjivanje jednog dijela PDV-a, daljnji nastavak jače discipline što se tiče poreza, ali i veliko pojednostavljenje procesa poduzetnicima”, rekao je Lalovac.

Na pitanje koliko SDP namjerava potrošiti u izbornoj kampanji, ministri iz te stranke odgovaraju kako se nadaju da će troškovi biti što manji.

“Iskreno, potrošit ćemo onoliko novca koliko budemo imali. Sigurno ćemo biti maksimalno racionalni, vidite da će i kampanja biti kratka pa se nadam da zaista nećemo puno potrošiti”, rekao je Grčić.

Ministar uprave Arsen Bauk podsjeća kako su troškovi kampanje zakonom ograničeni na najviše 1,5 milijuna kuna po izbornoj jedinici.

“Troškove kampanje planiraju ljudi u stranci koji su za to zaduženi. Više od zakonskog ograničenja ne smijemo potrošiti, a manje, ako uspijemo – uspijemo”, kazao je Bauk.

Što može tehnička Vlada

Unatoč činjenici da su od raspisivanja izbora tehnička Vlada, ministri poručuju kako svi započeti projekti teku, a vlada jedino ne smije preuzimati nove financijske obveze.

“Sve drugo možemo i neki projekti idu dalje, sve što možemo odraditi”, rekao je Grčić.

Arsen Bauk je pak podsjetio da su ovlasti tehničke vlade definirane Zakonom o prijenosu vlasti. Tehnička vlada tako ne smije imenovati dužnosnike, osim vršitelja dužnosti u slučajevima kada je to nužno zbog neometanog funkcioniranja tijela vlasti. Tehnička vlada ne smije preuzimati veće materijalne obveze, a normalno sklapa ugovore koji su nužni za financiranje već započetih projekata. Takva vlada ne bavi se ni zakonodavnim aktivnostima, jer Sabor ne zasjeda.

I ministar poduzetništva i obrta Gordan Maras poručuje kako građani mogu biti uvjereni da će aktualna Vlada na najbolji mogući način odraditi mandat do kraja te nastaviti iduće četiri godine u novom mandatu.

“Limiti su tu, određene tehničke stvari treba odraditi, država mora funkcionirati obzirom da imamo situacije u državi koje zahtijevaju odlučnost u donošenju odluka po pitanju migranata i sličnog”, rekao je Maras uoči sjednice Vlade.

Ministar zdravlja Siniša Varga tvrdi da u njegovu resoru već duže vremena imaju u pripremi Pravilnik o specijalizacijama kao i još neke druge tehničke stvari koje, kaže, nemaju financijski utjecaj ali poboljšavaju resurse zdravstva, a naročito položaj liječnika i medicinskih sestara u Hrvatskoj, piše Dnevno.hr.


Komentari