Granice se otvaraju DO PONEDJELJKA?

Screenshot Youtube

Srbijanski dnevni list Danas doznaje kako bi se imigrantska kriza mogla riješiti do ponedjeljka.

Prema saznanjima iz diplomatskih izvora srpskog lista Danas, riješenje se očekuje do ponedjeljka, a ukoliko se ne postignu dogovori, najkasniji rok za vraćanje u stanje prije krize je 7. i 8. listopada. Tada će biti održan izvanredni Summit Zapadnog Balkana zbog imigrantske krize i nestabilnih odnosa u regiji, prenosi Danas.

Kriza nastala obostranim zatvaranjem granica između Hrvatkse i Srbije, prema diplomatskim izvorima lista Danas, trebala bi biti riješena najkasnije do ponedjeljka zbog sve većeg pritiska EU. “I Srbija i Hrvatska će možda već u petak otvoriti svoje granice jer Europska unija na tome inzistira i vrši pritisak. Nije realno da se problem nastao zatvaranjem granica riješi u Srbiji jer je to neizvedivo”, tvrde diplomatski izvori i napominju kako rade na organiziranju novog susreta Milanovića i Vučića.

Srbija će evidentno morati popustiti zahtjevima i početi slati imigrante na Horgoš 2, unatoč navodnom dogovoru s Mađarima da to ne rade. Hrvatska će dalje nastaviti s prebacivanjem svojeg djela imigranata u Mađarsku. Odigra li se situacija tako, riječi diplomanata mogle bi se i ostvariti. 

Hrvatska se suočila s brojim kritikama iz Bruxellesa zbog zatvaranja granica i navodnog nepoštivanja Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju. “Prema SSP, svako ograničenje slobodnog kretanja ljudi i roba mora biti proporcionalno, nediskriminatorno i privremeno, a mi trenutno ispitujemo ponaša li se Hrvatska u skladu s tim”, rekla je glasnogovornica Europske komisije Natasha Bertaud. Napomenula je kako je predsjednik Europske komisije, Jean Claude Juncker zadužio predstavnicu EU za vanjsku politiku i dobrosusjedske odnose Federicu Mogherini i Johannesa Hahna da uspostave kontakt s vladajućima u Zagrebu i Beogradu i da pokušaju utjecati na razumno rješavanje problema. Mogherini i Han su javno pozvali lidere Hrvatske i Srbije na konstruktivno rješavanje problema.


Komentari