GRAĐANI, BUDITE JAKO OPREZNI: Ako planirate mijenjati kune ili eure, ovo obavezno morate znati!

www.ictbusiness.info

U četvrtak bi mogle nastupiti promjene valutnih tečajeva.

Analitičari Admiral Marketsa smatraju da je u četvrtak i idućih mjeseci slabljenje eura u odnosu na većinu ostalih svjetskih valuta izgledniji scenarij od jačanja.

Naime, upravo se u četvrtak se održava redoviti sastanak Vijeća guvernera Europske centralne banke na kojem bi mogle biti donesene odluke koje mogu uzrokovati nagle i velike promjene tečaja eura u odnosu na većinu ostalih najvažnijih valuta na svijetu, piše Poslovni dnevnik.

Naime, dosadašnje mjere koje je ECB poduzimala nisu ispunile očekivanja. Jedan od glavni zadataka ECB-a je postizanje stope inflacije u eurozoni od nešto ispod 2% godišnje, a po zadnjim mjerenjima, indeks potrošačkih cijena koji je jedan od glavnih pokazatelja razine inflacije, ne samo da nije rastao, nego je pao za 0,2%.

Mjere koje su na raspolaganju Europskoj centralnoj banci su dodatno spuštanje kamatnih stopa u negativni teritorij (npr. spuštanje kamatne stope na depozite banaka sa trenutnih -0,3% na -0,4%), povećanje iznosa kojeg direktno ubrizgava u financijski sustav eurozone sa 60 na 80 milijardi eura mjesečno ili bilo što drugo što bi dovelo do dodatnog slabljenja EUR u odnosu na ostale valute. Slabljenjem eura smanjio bi se uvoz i povećao izvoz zemalja članica eurozone, pa bi proizvodnja u eurozoni porasla, što u pravilu dovodi do rasta plaća i cijena proizvoda i usluga. Budući da je euro trenutno samo 9% jači od američkog dolara, ukoliko ECB ispuni očekivanja, postoji realna mogućnost da će u toku godine euro barem na kratko postati slabiji od američkog dolara.

[box type=”info” align=”” class=”” width=””]Mnogi analitičari i investitori na financijskim tržištima smatraju da će ECB na ovom sastanku biti prisiljen poduzeti nove mjere kako bi spriječio deflaciju i potaknuo gospodarski rast u Europi.[/box]


Komentari