GRAĐANI BITNA OBAVIJEST: Zbog redovne akcije Ministarstva poljoprivrede, držite kućne ljubimce pod nadzorom!

Photo: Goran Stanzl/PIXSELL

Ministarstvo poljoprivrede kreće u jesensku akciju.

Ministar Tomislav Tolušić i Uprava za veterinarstvo i sigurnost hrane Ministarstva poljoprivrede objavljuju da 1. studenog 2016. godine započinje provedba jesenske akcije oralne vakcinacije lisica na području Republike Hrvatske.

Oralna vakcinacija lisica program je iskorjenjivanja bjesnoće sufinanciran sredstvima EU, koji je u Hrvatskoj započeo u proljeće 2011. godine. Bjesnoća je smrtonosna zarazna virusna bolest, od koje obolijevaju životinje i ljudi te jerasprostranjena na području cijele Hrvatske.

Posljednji slučaj bjesnoće zabilježen je u ožujku 2014. godine. Iako je neizlječiva, bjesnoća se može spriječiti. Cilj oralne vakcinacije lisica je sprječavanje daljnjeg širenja, iskorijeniti ovu opasnu bolesti u populaciji divljih i domaćih životinja, te time osigurati zaštitu zdravlja svih građana.

Mamci sa cjepivom mirisa atraktivnog za lisice, distribuiraju se pomoću posebnih zrakoplova na području cijele zemlje s iznimkom jadranskih otoka – dva puta godišnje, u proljeće i jesen.

Ministarstvo moli građane da, u dane provođenja vakcinacije i mjesec dana nakon završetka cijepljenja, pse i kućne ljubimce drže pod nadzorom prilikom kretanja javnim površinama i parkovima kako bi se spriječio njihov kontakt sa cjepivom.

Jesenska akcija na području cijele zemlje provoditi će se tijekom razdoblja 1. studenog – 15. prosinca 2016. godine. Mamci će biti prošireni putem zrakoplova.

“Bjesnoća se ne može izliječiti, ali se može spriječiti! U potrazi za hranom lisice i ostale divlje životinje sve češće se približavaju naseljenim mjestima. Borba protiv bjesnoće oralnom vakcinacijom pokazala se najučinkovitijom metodom u mnogim zemljama u okruženju, a mi nimalo ne zaostajemo u svjetskim trendovima borbe protiv bolesti životinja i bolesti koje prenose životinje.”, poručio je ministar Tomislav Tolušić prilikom početka jesenske akcije oralne vakcinacije lisica.


Komentari