GDJE JE NESTAO ČOVJEK: Slučaj Mislav Bago i kako su moral, kolegijalnost i novinarska etika dotakle dno

screenshot

Mislav Bago, poznati reporter Nove TV, ovih dana glavna je tema medija. Naime, gledatelje je iznenadilo njegovo pomalo neobično ponašanje tijekom javljanja uživo u Dnevnik koji je emitiran 24. listopada.

Bago je tijekom javljanja u eter imao poteškoće s gledanjem u kameru, zamuckivanjem, a nekoliko je puta ponavljao iste riječi poput “praktički”. Sve skupa izgledalo je poprilično dekoncentrirano i neobično.

Iz njegove matične kuće javili su kako je Bago javljanje uživo odlučio odraditi unatoč jakoj glavobolji i zdravstvenim problemima koje je imao. Danas je Bago nastavio biti glavna tema nekih portala.

Tako je na jednom od njih osvanuo video na kojem Mislav Bago tetura na saborskom hodniku. Od svih vijesti ta se baš činila primjerena ne bi li privukla brojne klikove onih koji će se naslađivati nad nedaćom drugog čovjeka.

A što je tu sporno? Za početak, iako su mnogi brzopleto zaključili kako je Bago pri piću, mi sa sigurnošću tako nešto ne možemo potvrditi. Čovjeku je možda pozlilo? Možda i nije.

No pitanje je – u kojem smo mi trenutku odlučili zaobići novinarsku etiku?

Čak i da je Mislav Bago, što još ne znamo, bio pod utjecajem alkohola, koliko je etično da drugi novinar stoji iza ugla, čekajući svog kolegu ne bi li ga snimio u ovakvom stanju i na tome skupljao poene?

Kada pričamo o novinarskoj etici važno je reći da su smjernice iste istinitost i točnost, nepristranost i poštenje, poštovanje osobnosti i privatnosti, neovisnost o pojedinim interesima, odgovornost prema društvu i društvenim dobrima, poštovanje zakona, moral, pristojnost i dobar ukus.

Koji god medij odluči bilo kojeg kolegu na ovakav način ponižavati, krši pravila vlastite struke.

Za kraj, danas kada novinari, ne bi li zaradili za kruh, moraju pribjegavati senzacionalizmu, častan je onaj koji stoji uz svog kolegu.


Komentari