(FOTO) MUP genijalnom razglednicom poziva traženog bjegunca da se preda

FOTO: MUP.hr

Policije drugih europskih zemalja objavile su slične šaljive pozive u nadi da će im građani pomoći u potrazi za najtraženijim bjeguncima.

Osim toplinskog udara, ljeti nam prijete i bjegunci kojima su turističke destinacije popularna mjesta za skrivanje, ističu iz MUP-a. S obzirom na to da humor, društvene mreže i igra riječima danas odlično prolaze, i Europol je odlučio zanimljivom kampanjom potražiti pomoć građana.

“Policije diljem Europe šalju ljetne razglednice opasnim kriminalcima u bijegu. Ipak, njihove adrese su nepoznate. Možete li nam pomoći pronaći ih?”, piše Europol.

Kriminalci ne spavaju i za njih ne postoji godišnji odmor, no MUP je našao kreativno rješenje. Naime, objavili su zanimljivu razglednicu adresiranu na Marka Nikolića, koji je osuđen za pomaganje u ubojstvu Vjeke Sliška 2001. godine, s ciljem da ga “privabe” ljepotama Hrvatske.

Dragi Marko, nedostaješ vodama Jadranskog mora. Dođi i zaplovi s nama na putovanje koje nikada nećeš zaboraviti. Srdačno, policija“, piše na razglednici.

FOTO: MUP.hr
FOTO: MUP.hr

Nikolić je na zagrebačkom Županijskom sudu u odsutnosti osuđen na 12 godina zatvora, a prema nekim informacijama, kako prenosi “Jutarnji list”, navodno se već duže vrijeme skriva u Južnoj Americi.

Policije drugih europskih zemalja objavile su slične šaljive pozive u nadi da će im građani pomoći u potrazi za najtraženijim bjeguncima. Tako austrijska policija bjegunce poziva na skijanje, češka policija zove ih na pivo, finska u razglednici ističe da Djed Mraz ima još samo jedan poklon.

I druge države bjegunce “vabe” ljepotama i posebnosti svoje zemlje. Primjerice, češka policija poziva bjegunce na pivo, austrijska na skijanje, a finska u razglednici ističe da Djed Mraz ima samo još jedan poklon. Pogledajte kako te razglednice izgledaju:

Belgijska policija traži tako Artura Nawrockog, osuđenog za krijumčarenje droge 2014., a francuska Farouka Hachija, vođu bande koja je opljačkala 15 banaka zbog čega je 2009. u odsustvu osuđen na 20 godina zatvora.

Otkako je Europol u siječnju 2016. objavio popis najtraženijih bjegunaca na stranici www.eumostwanted.eu, uhićeno je 36 ljudi, od kojih 11 zahvaljujući upravo informacijama dojavljenim Europolu.

Nakon slične kampanje u vrijeme adventa, uhićeno je troje ljudi, uključujući jednog Britanca koji je radio kao konobar u Amsterdamu, a prepoznali su ga gosti kafića, ističe Europol.


Komentari