(FOTO) DAN POBJEDE: Bulj iz Knina: ‘Treba vratiti nadu i dostojanstvo’

Photo: Hrvoje Jelavic/PIXSELL

Uoči podizanja zastave pročitana su imena 238 poginulih pripadnika hrvatskih snaga i dvoje nestalih.

Svečanim podizanjem hrvatske državne zastave na Kninskoj tvrđavi u nazočnosti državnog vrha nastavljeno je u prijepodnevnim satima obilježavanje Dana pobjede i domovinske zahvalnosti, Dana hrvatskih branitelja i 22. obljetnice vojnoredarstvene operacije „Oluje“.

Nazočili su predsjednica Republike i vrhovna zapovjednica Oružanih snaga RH Kolinda Grabar Kitarović, predsjednik Sabora Gordan Jandroković, predsjednik Vlade Andrej Plenković, načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga RH general zbora Mirko Šundov, većina ministara te brojni saborski zastupnici te drugi dužnosnici i gosti, među kojima i izbornik hrvatske vaterpolske reprezentacije koja je nedavno osvojila naslov svjetskog prvaka.

Uoči podizanja zastave pročitana su imena 238 poginulih pripadnika hrvatskih snaga i dvoje nestalih u toj vojno-redarstvenoj operaciji kojima je minutom šutnje odana počast.

Kninska crkvena zvona oglasila su se u 9 sati 43 minute, označivši točno vrijeme kada su na današnji dan prije  22 godina hrvatske snage ušle u Knin, čime je bila završena vojnoredarstvena operacija „Oluja“.

Po završetku podizanja zastave Republike hrvatske na kninskoj tvrđavi puštena su 22 bijela goluba koji simboliziraju 22. obljetnicu VRO Oluja, te su iz topničkih oružja ispaljena 22 počasna plotuna.

Uslijedio je mimohod zrakoplova Hrvatskog ratnog zrakoplovstva (HRZ) i Protuzračne obrane (PZO), tako što su kninsku tvrđavu u brišućem letu preletjeli vojni zrakoplovi. U svečanom preletu sudjelovala su po tri zrakoplova MIG-21, ZLIN-24L, Pilatus PC-9M, Canadair CL-415 i Airtracor AT-802 te po tri helikoptera OH-58D Kiowa Warrior, BELL-206B i Mi-8 MTV.

Prelet helikoptera Kiowa Warrior su hrvatske letačke posade izvele samostalno prvi put nakon uspješno završenih bojevih gađanja i raketiranja na vojnom poligonu “Eugen Kvaternik” u Slunju.

Nakon svečanosti podizanja zastave na kninskoj tvđavi uslijedit će i prigodna obraćanja državnih čelnika, a zatim mimohod s Kninske tvrđave do Crkve Gospe Velikog Hrvatskog Krsnog Zavjeta  u kojem će sudjelovati povijesne postrojbe, ešalon hrvatskih branitelj, tri ešalona Oružanih snaga RH,  te Ministarstva unutarnjih poslova, vatrogasaca, dužnosnika i uzvanika. Potom će u crkvi Gospe Velikog Hrvatskog Krsnog Zavjeta misu predvoditi šibenski biskup mons. Tomislav Rogić.

Bulj iz Knina: ‘Treba vratiti nadu i dostojanstvo’

U Knin je na proslavu Dana pobjede i domovinske zahvalnosti i Dana hrvatskih branitelja, osim brojnih hrvatskih dužnosnika, u subotu stigao i saborski zastupnik Mosta Miro Bulj koji se prisjetio 5. kolovoza 1995. kad je kao pripadnik 4. brigade iz Dinare ugledao Knin te istaknuo da mu je to bio najsretniji dan u životu poručivši kako te emocije danas treba usmjeriti u zajedništvo te u povratak nade i dostojanstva.

“Činjenica je da sada, kad pogledam naše društvo i prisjetim se suboraca koji su dali svoj život, ali i ljudi koji su živi, ovo zasigurno nije društvo za koje smo se borili. Nismo se borili ni zato da mladi odlaze niti da tajkuni preuzmu kompletno društvo. Trebamo se boriti da vratimo nadu i dostojanstvo te da mladi ostanu ovdje. Emocije moramo usmjeriti u zajedništvo kao što je to bilo 1995. kada smo oslobodili Hrvatsku od srbočetničkog agresora”, poručio je Bulj.

Bivši ministar vanjskih poslova Miro Kovač prisjetio se Oluje te dodao da takav polet i danas treba hrvatskom narodu.

“Tada je predsjednik Franjo Tuđman došao u Knin. U to vrijeme smo svi zajedno proslavili oslobađanje okupiranog teritorija i tada sam u Hrvatskoj osjećao, kao i u hrvatskom narodu, polet. Nama je danas potreban polet, potreban nam je entuzijazam da bismo napravili pravi iskorak za promjene u Hrvatskoj. Znači, hrabrost koju su pokazali hrvatski branitelji koji su bili vođeni mudrošću predsjednika Tuđmana. To je potrebno danas. Hrabrost i mudrost”, rekao je Kovač.

Dodao je da Hrvatskoj to treba kako bi krenule prave promjene na području obrazovanja i zdravstva. Drži kako je to potrebno da Hrvatska prestane tapkati u mjestu i napravi pravi iskorak za Hrvatsku, hrvatsko društvo i narod.

Bivši ministar kulture Zlatko Hasanbegović u Kninu danas osjeća ponos također se prisjećajući dolaska predsjednika hrvatske države i njezina utemeljitelja Franje Tuđmana u Knin nakon oslobođenja.

“U jednoj njegovoj rečenici je sublimirana bit ovoga državnog blagdana. Oslobođenjem Knina okončana je uspostava slobodne i neovisne hrvatske države začete 30. svibnja 1990. Ta dva nadnevka 30. svibnja 1990. i 5. kolovoza 1995. zaglavni su temelji moderne hrvatske države i pobjede u Domovinskom ratu. To je jedini istinski temelj na kojem počiva moderna, neovisna i slobodna Hrvatska”, poručio je Hasanbegović.

Na kninskom Trgu dr. Ante Starčevića, gdje je jutros bilo iznimno vruće, bilo je primjetno manje građana nego proteklih godina.

Prelet zrakoplova i protuzračne obrane

Zračni mimohod zrakoplova Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane povodom Dana pobjede i domovinske zahvalnosti, Dana hrvatskih branitelja, te 22. obljetnice vojno-redarstvene operacije “Oluja”.

 


Komentari