Još jedna školska godina bez stvarnih promjena

Photo: Borna Filic/PIXSELL

Forum za slobodu odgoja upozorava kako počinje još jedna školska godina koja će proći bez stvarnih promjena u sustavu odgoja i obrazovanja.

Iz Foruma za slobodu odgoja kažu kako još nemamo jasan odgovor kakvu obrazovnu politiku Hrvatska želi provesti.

“Iako je posljednje dvije godine obrazovanje bilo jedna od prioritetnih tema, iako su građani u velikom broju dva puta izašli na ulice kako bi političkim strukturama pokazali kakvo obrazovanje žele za svoju djecu smatrajući da Hrvatska može bolje i da obrazovanje može biti kvalitetnije i smislenije, mi ni danas, na početku još jedne školske godine, nemamo jasan odgovor kakvu obrazovnu politiku Hrvatska želi provesti”, ističu iz Foruma za slobodu odgoja.

Nažalost, dodaju, počinje još jedna školska godina koja će proći bez stvarnih promjena u sustavu odgoja i obrazovanja.

Posljednjih smo godina, ističu, “svjedoci manjka političke odgovornosti da se ozbiljno, sustavno i kvalitetno pristupi nužnoj reformi sustava odgoja i obrazovanja”.

Da je postojala stvarna politička volja i politički konsenzus oko obrazovanja kao nacionalnog interesa, smatraju, “ove godine bi prva generacija učenika krenula u novu školu, u školu u kojoj bi učili po novim kurikulumima koje su razvili njihove učiteljice i učitelji, u kojoj bi se obrazovali u duhu suvremenog svijeta imajući na umu svoju prošlost, ali bi učili kompetencije potrebne za budućnost”.

Kao glavne kočnice u reformi sustava navode nedostatak vizije, volje i želje kod odgovornih da se sustav reformira. “Uz sve to treba spomenuti i intencije da se sustav podredi jednoj ideološkoj opciji umjesto da naše škole razvijaju i izgrađuju mlade osobe koje će znati i umjeti živjeti u 21. stoljeću, koje će znati i umjeti odgovoriti na sva pitanja koja na budućnost donosi”, navodi se u priopćenju.

Forum za slobodu odgoja poziva učitelje da “ustraju u svojim naporima za kvalitetno obrazovanje naše djece, a roditelje da im u tome pomognu”.


Komentari