Evo koji bi mogao biti jedan od najneprimjetnijih prijenosnika koronavirusa

Foto: Pixabay

Broj zaraženih od koronavirusa u Hrvatskoj popeo se na sedam osoba. Na konferenciji za medije stožera za nacionalu sigurnost, govorilo se o prevenciji, kako bi se izbjeglo širenje epidemije.

Na presici stožera rečeno je da bi bilo dobro izbjegavati rukovanje. Također, dali su upute trgovcima i građanima da se POS uređaji prebrišu nakon svakog korištenja, odnosno utipkavanja PIN-a.

Nakon korištenja uređaja trebaju se oprati ruke, a trgovcima koji imaju tu mogućnost preporučuje se da prebrišu POS uređaj dezinfekcijskim sredstvom.

Ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capar preporučio je građanima da se kao dio pozdrava ne rukuju jer se infekcija korona virusom (COVID 19) može prenijeti i preko ruku. “Za sada usmeno, a i u sve naše pisane preporuke ćemo staviti da preporučamo da se u ovom periodu trajanja epidemije ljudi ne rukuju”, rekao je.

Hrvatski zavod za javno zdravstvo ističe kako su pranje i dezinfekcija ruku ključni za sprječavanje infekcije koronavirusom. Ruke perite često i temeljito sapunom i vodom najmanje 20 do 30 sekundi.

Kad kašljete i kišete, prekrijte usta i nos maramicom ili savijenim laktom, maramicu odmah bacite u zatvorenu kantu i operite ruke ili obrišite maramicom na alkoholnoj bazi. Kihanjem ili kašljanjem u ruke možete kontaminirati predmete i osobe koje dodirujete.

Iako zvuči pomalo smiješno, možda ne bi bilo na odmet ovih dana više koristiti samo karticu prilikom kupovine, a manje baratati gotovim novcem. Naime, poznato je koliko je novac nečist predmet, a kako uistinu prelazi s ruke na ruku, mogao bi biti i jedan od najpodmuklijih prijenosnika koronavirusa.


Komentari