EUROPSKA KOMISIJA UPOZORAVA: ‘Hrvatska će zbog cigareta i duhana platiti kaznu’

Wikipedia

Europska komisija zaprijetila je Hrvatskoj. Naime, kako većina zemlja Europske unije još uvijek nije uspostavila takozvanu ‘duhansku direktivu’ Europska komisija spremna je kazniti i nas.

Povjerenik Europske komisije za zdravstvo i sigurnost hrane Vytenis Andriukaitis poslao je 26. srpnja dopis ministru vanjskih i europskh poslova Miri Kovaču kojim od njega traži da dostavi podatke o ugradnji duhanskih direktiva u Hrvatskoj zakonodavstvo, odnosno, ako su te direktive ugrađene da obavi svoju dužnost i obavijesti o sadržaju odredbi nacionalnog zakona, piše Danas.hr.

Istek roka

Naime, iz Europske komisija za zdravstvo i sigurnost hrane izvijestili su da je rok za direktivu, odnosno njezinu ugradnju u nacionalno zakonodavstvo, istekao. Kako doznaje Novi list, Europska komisija smatra da Hrvatska nije ispunila svoje obveze, ali još uvijek ima priliku za očitovanje. Oni su najavili da će to i učiniti, ali objašnjavaju da je implementacija mjera iz ‘duhanske direktive’ u nadležnosti Ministarstva zdravlja i Ministarstva financija. Ta ministarstva rade na nacionalnim propisima koji će biti upućeni u zakonodavni postupak nakon konstituiranja novog saziva Hrvatskog sabora.

U čemu je problem?

Kako je i gdje zapravo došlo do zastoja u proceduri donošenja Zakona o ograničavanju uporabe duhanskih proizvoda, nije sasvim jasno. Naime, nacrt Zakona o ograničavanju uporabe duhanskih i srodnih proizvoda s Konačnim prijedlogom zakona prošao je javnu raspravu još 26. veljače 2016. godine, što znači da je bilo sasvim dovoljno vremena da dokument prođe i Vladu i Sabor prije 20. svibnja, krajnjeg roka za primjenu Duhanske direktive koji je zacrtala Europska komisija. Zakon, međutim, nije stigao iz Vlade u Sabor, pa se Hrvatska tako pridružila velikom broju EU zemalja koje još nisu ugradile ovu direktivu. Ukoliko Hrvatska ne ispuni uvjete iz direktive prijeti joj sankcija, kažu iz Net.hr.

Europska direktiva među ostalim zabranjuje uporabu aroma u cigaretama i duhanu za motanje, zabranjuje uporabu aditiva, oznake poput ‘light’ ili ‘mild’ ne smiju se stavljati na kutije cigareta, a oznaku štetnosti za zdravlje nosit će i sve popularnije e-cigarete.

 >>>NE POŠTUJU SE ZADANI ROKOVI: Hrvatska će zbog ovoga propusta morati platiti milijunsku kaznu

>>>HRVATSKOJ PRIJETI KAZNA: Zakon o duhanskim proizvodima još nije stigao ni do Vlade

 


Komentari