EUROPA DOBILA SVOJ 11. RUJAN! Bilandžić: ‘Hrvatska se nalazi na meti terorista!’

AP Photo/Christophe Ena

Zbog članstva u NATO-u i činjenice kako je Hrvatska tranzitna država, nalazimo se na meti terorista.

Teroristički napadi u Parizu svijet su zavili u crno. Šok i nevjerica zbog nemilih događanja u Francuskoj čije se sigurnosno-obavještajne službe nalaze među pet najmoćnijih i najboljih u svijetu otvaraju i postavljaju brojna pitanja; zašto Francuzi nisu reagirali na upozorenja iračkog veleposlanstva koja su dobili netom prije ISIL-ovih napada na Pariz te naposljetku, je li se s terorizmom kao takvim uopće moguće boriti?

U novom broju političkog tjednika 7DNEVNO dr.sc. Mirko Bilandžić s Filozofskog fakulteta analizirao je uzroke i posljedice terorističkih napada u Parizu, kolike su mogućnosti da se slični scenariji ponove na području Republike Hrvatske te naposljetku jesu li postojeće metode borbe protiv terorizma dovoljno učinkovite.

Untitled
Bilandžić: ”Teroristi nisu vojnici, to nije vojska, terorizam se događa među nama.”

”Terorizam je posljednjih 15 godina eksalirao te postao važan subjekt u međunarodnim odnosima. Činjenica je kako danas brojimo 865 terorističkih organizacija pa je samim time isto toliko kriznih žarišta u svijetu. Upravo zato nitko ne može garantirati kako upravo za njegovu državu ne postoji opasnost od ovakvih događaja kakvi su se dogodili u Parizu”, rekao je Bilandžić te dodao kako je upravo islamistički terorizam; terorizam širokih razmjera.

Njihova meta nije samo Zapad, oni ubijaju i muslimane”, objašnjava te priznaje kako Republika Hrvatska kao članica NATO-a također treba biti zabrinuta. Kao jedan od dokaza njegove tvrdnje kako se i Hrvatska nalazi na meti terorista, navodi slučaj tragično preminulog Tomislava Salopeka.

”Hrvat Tomislav Salopek nije slučajno otet. U terorizmu nema slučajnosti, onda to više nije terorizam jer je svaka teroristička akcija pomno planirana i šalje određenu poruku”, nastavlja i objašnjava kako se terorizam kao takav, događa na dvije razine.

”Postoji opasnost na općoj razini, a s druge strane konkretne prijetnje kao što je to bilo u slučaju Tomislava Salopeka. Članica smo NATO saveza pa je nemoguće da se ne nalazimo na listi meta terorista, međutim važno je znati da iako smo njihova meta, ne znači da će se teroristički napadi i ostvariti, dapače šanse da se nešto realizira u našem slučaju vrlo su male”, ističe Bilandžić i nastavlja: ”Osim što smo članica NATO saveza, nalazimo se na jednom tranzitnom području koje je preko Bosne i Hercegovine, Kosova, Albanije te na kraju krajeva i Sandžaka povezano s Bliskim istokom”.

>>> NOVI NAPAD TERORISTA: U Maliju talačka kriza, pet osoba poginulo! (VIDEO)
>>> ZAGREPČANI PRESTRAVLJENI: ‘Prvo su na redu veći, a onda mi’, DOMAZET – LOŠO UPOZORAVA: ‘Ovo je tek početak!’

Teroristi testiraju sposobnost država

Bilandžić je između ostalog objasnio kako je svaka teroristička akcija detaljno planirana te kako su događanja u Parizu pokazatelj kako vojna djelovanja koja se koriste kao metoda borbe protiv terorizma – nisu dostatna.

”Prvo je potrebno baviti se uzrocima te ih otkloniti. Zatim postoji nešto što se zove prevencija i onda kao posljednji korak – represija. Zapitajte se, koja se to vojska primjerice može boriti protiv Francuza što napadaju Francusku? Niti jedna. Prema svemu sudeći, očito je kako je nužan zaokret u borbi protiv terorizma”, zaključuje Bilandić. Dodaje kako je također činjenica da se upravo francuske sigurnosno-obavještajne službe nalaze među pet najboljih na svijetu, ali da unatoč tome, nisu uspjeli spriječiti masakr u svojoj metropoli. Objašnjava, teroristi napadaju tzv. neobranjive mete. Upravo zato ističe kako je nužan i hitan zaokret u borbi protiv ovog globalnog fenomena.

”Ne postoji apsolutna sigurnosti. Teroristi nisu vojnici, to nije vojska, terorizam se događa među nama. To su profesionalci koji imaju vrhunski razvijenu logističku, operativnu i obavještajnu potporu. Oni testiraju sposobnost država.”

Više čitajte u novom broju političkog tjednika 7DNEVNO.


Komentari