Eurodizel najjeftiniji u posljednjih PET I POL GODINA!

Screenshot

Cijene eurodizela najniže su u posljednjih pet i pol godina, a današnji pad najveći je u posljednjih sedam godina.

Cijene goriva padaju drugi tjedan zaredom. No, ovoga puta neke cijene su pale najviše od početka svjetske krize. Prema informacijama portala cijenegoriva.info, litra eurosupera 95 od utorka je jeftinija za 22 lipe i sada se prodaje u rasponu od 8,85 do 8,89 kuna, ovisno o kompaniji. To je najveći pad u posljednja dva mjeseca i najniža cijena od veljače.

No, pad cijena eurodizela ruši sve rekorde. Prema informacijama portala cijenegoriva.info cijena litre ove vrste goriva u utorak je niža za čak 37 lipa, što je najveći pad od prosinca 2008. godine. Sada se prodaje u rasponu od 7,84 do 7,87 kuna, ovisno o kompaniji. To je ujedno i najniža cijena ove vrste goriva u posljednjih pet i pol godina (13.travnja 2010. cijena eurodizela bila je 7,78 kuna). Neki trgovci kao što je Plinski centar Zagreb (PCZ) prodaju ga i po nižoj cijeni (7,73 kune). U posljednja dva tjedna litra eurodizela ukupno je jeftinija za čak 55 lipa, odnosno spremnik od 50 litara vozači plaćaju 27,5 kuna manje.

Vozači koji koriste autoplin također imaju razloga za zadovoljstvo. Prema informacijama portala cijenegoriva.info, cijena litre autoplina u utorak je pala za čak 25 lipa i na velikoj većini postaja prodaje se po cijenu od 3,83 kune. Ovo je ujedno i najveći pad cijene autoplina od kraja oužujka ove godine.

Jeftinije gorivo u Hrvatskoj posljedica je pada cijena naftnih derivata na tzv. Mediteranskom tržištu od 4,4 do 9,6 posto u odnosu na tjedan prije te pada tečaja dolara od 2,6 posto. S obzirom nas to da je cijena barela na svjetskim tržištima pala na oko 37,9 dolara, i budući da tečaj dolara i kune pada, idućega tjedna bi mogli očekivati nastavak nižih cijena goriva ukoliko se spomenuti trendovi (pad cijena nafte i tečaja dolara i kune) nastave tijekom ovoga tjedna.


Komentari