EPIDEMIJA U ZAGREBU: Paraziti napadaju, a oboljele treba izolirati

wiki

Broj oboljelih veći je za 250 u odnosu na prošlu godinu.

S jučerašnjim danom prijavljeno je 1690 slučajeva oboljelih od parazitne bolesti površinskog dijela kože koju uzrokuje grinja, kažu iz Službe za epidemiologiju Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

Broj zaraženih veći

Ta brojka za 250 je veća od one prošlogodinje i za 686 od one iz 2014. godine. U odnosu na prošlu godinu povećao se i broj epidemija, ove ih je godine bilo 28, a prošle 8 manje. Od svraba je najviše ljudi oboljeno u kontinentalnoj Hrvatskoj, a od svih prijavljenih epidemija u Zagrebu ih je bilo sedam, no dvije su evidentirane i u Dubrovniku.

“Od 1991. do 2000. u prosjeku se prijavljivalo više od 2200 oboljelih od svraba, od 2001. do 2010. oko 560 prijava, tako da možemo reći da se izmjenjuju razdoblja povećanog broja prijava s razdobljima gdje se bilježi manji broj prijava. Činjenica je da liječnici kojima se oboljeli javljaju, ako u duljem razdoblju nemaju priliku dijagnosticirati bolest, na nju i ne posumnjaju te se ne postavi ispravna dijagnoza na vrijeme, što pogoduje širenju zaraze unutar obitelji, ali i u kolektivima. Često se upravo u obiteljskim epidemijama uoči problem kasnog prepoznavanja bolesti i pravilnog postavljanja dijagnoze, što onda rezultira širenjem bolesti”, objasnio je dr. Bernard Kaić iz Službe za epidemiologiju.

Izolirajte oboljele

Osobe koje imaju izrazit svrbež, koji je još intenzivniji noću i na toplini, te promjene na koži, ponajviše šakama, između prstiju, na pregibima ručnih zglobova, laktovima, pazušnim naborima, trbuhu i unitarnjim stranama bedara, moraju se odmah javiti liječniku.

Kod žena se promjene mogu vidjeti i na dojkama, a kod muškaraca na spolovilu. U djece svrab može zahvatiti glavu, vrat, dlanove i tabane.

“Oboljelog treba odvojiti od drugih i odmah liječiti. Tretman je potrebno provesti istovremeno i kod osoba u bliskom kontaktu s oboljelim. Treba oprati donje rublje, posteljinu i odjeću koje je pacijent koristio tri dana od početka liječenja “, savjetovao je liječnik za Večernji. 

>>> EPIDEMIJA POHARALA HRVATSKU BOLNICU: Zaraženo je 40 pacijenata i pet zaposlenika

 


Komentari