EPIDEMIJA POHARALA HRVATSKU BOLNICU: Zaraženo je 40 pacijenata i pet zaposlenika

Shutterstock

Epidemija je “uvezena”.

Prije nešto više od mjesec dana u neuropsihijatrijskoj bolnici “Dr. Ivan Barbot” u Popovači pojavila se epidemija svraba koja još traje. Dosad je oboljelo 40 pacijenata i pet zaposlenika.

“Premda smo od pojave prvog slučaja poduzeli sve mjere za sprečavanje zaraze koja nije opasna, ali je vrlo neugodna, još nismo do kraja zaustavili epidemiju. Vjerujemo da bismo za desetak dana mogli reći da nema oboljelih”, objašnjava dr. Marina Kovač, ravnateljica Neuropsihijatrijske bolnice “Dr. Ivan Barbot” u Popovači.

Epidemija je pogodila odjel na kojem su smješteni teški psihijatrijski bolesnici koji dolaze na liječenje iz raznih domova za starije i nemoćne te udomiteljskih obitelji. Upravo na tom odjelu teško je spriječiti kontakt bolesnika, što je pogodovalo širenju epidemije.

“Poneki pacijent u bolnicu dođe s vidljivim znakovima svraba i tada se izolira“, kaže dr. Kovač.

Doktorica je objasnila i kako je najveći problem sa svrabom što inkubacija traje i do osam tjedana. Pacijent koji je bio izvor zaraze može bez simptoma boraviti u bolnici dva ili tri tjedna, biti otpušten, a da i dalje nema vidljive simptome, ali bolest dobiju svi koji su bili s njim u kontaktu, piše Jutarnji.

“Ove je godine povećan broj oboljelih od svraba u nekim dijelovima Hrvatske, pa je i ova epidemija u bolnici razlog pojačanog nadzora pacijenta koji se primaju na odjele”, kaže epidemiologinja dr. Marija Starčević.

Dodala je kako je svrab primijećen i u istočnoj Slavoniji, ali i u Zagrebu. 

“Primjenjujemo sve naputke koje nam daje struka jer kod svraba nije dovoljno napraviti samo dezinfekciju. Primjerice, oboljelo osoblje je na bolovanju, pacijenti se liječe prema preporukama infektologa i dermatologa. Zaposleni u kontaktu s pacijentima koriste jednokratne rukavice i pregače, posteljina se pere na temperaturi višoj od 60 stupnjeva, a odjeća pacijenata koja ne podnosi visoke temperature sprema se i zatvara u plastične vreće, gdje se čuva sedam dana, koliko je potrebno da se unište paraziti, a potom se opere”, objašnjava dr. Kovač.

Kovač vjeruje da će epidemija uskoro biti suzbijena. To što se svrab nije proširio na 200 forenzičkih pacijenata koji u bolnici borave dulje vrijeme, pokazuje da je epidemija “uvezena”. Naime, riječ je o bolesti koju izaziva mali parazit svrabac ili šugarac i širi se izravnim kontaktom, objašnjavaju epidemiolozi, te preko odjeće ili obuće.


Komentari