Dvostruka mjerila? Uhićenja zbog Janice Kostelić zgrozila osobe iz javnog života

Photo: Sanjin Strukic/PIXSELL

U sličnim slučajevima počinitelji se nisu hapsili.

Splitska je policija u nedjelju dovršila kriminalističko istraživanje nad ukupno 12 osoba, među kojima je dvoje maloljetnika, osumnjičenih da su u subotu na trajektu koji je iz Splita plovio za Supetar na Braču, a onda i u trajektnoj luci verbalno napadali i vulgarno vrijeđali najtrofejniju hrvatsku sportašicu i državnu tajnicu za sport Janicu Kostelić. Svi će danas biti privedeni na Prekršajni sud u Splitu.

Međutim, ova hapšenja nisu najbolje sjela pojedinim političarima i osobama iz javnog života, koji su primjetili da se u sličnim slučajevima, počinitelji nisu hapsili.

“Predragu Matiću su upućivane i teže uvrede pa se nikog nije hapsilo zbog toga.” na svom je Facebook profilu nezadovoljstvo izrazi SDP – ov Arsen Bauk.

Detaljnije se na situaciju osvrnuo PR – ovac Thomas Bauer koji je bez dlake na jeziku iskritizirao je uvrede upućene Kostelić, ali i hapšenja zbog kojih se javnost ne može oteti dojmu dvostrukih mjerila.

“Janica Kostelić je sada političar, a ono su nezadovoljni birači. Sve ostalo su spinovi režimskih medija. Kada se protestira protiv političara ne postoje kolektivne kategorije od kojih bi svaka trebala imati veća ili manja prava na izražavanje revolta sukladno kome pripada, sloju radnika, branitelja, feministica, huligana… Svaki pojedinac u tome činu ima jednaka prava. Čisto da opet ne nasjedate na suludu fašističku propagandu po kojoj bi nogometne navijače trebalo hapsit, a branitelje, ljevičare, studente ili radnike za slične stvari ne.

A druga stvar koja se Torcidi neće svidjeti je da je to po meni s navijačke strane debilan potez. Riječ je ipak o ženi i najvećoj legendi hrvatskog sporta ikad. Razumijem ljutnju i ona apsolutno snosi političku odgovornost zbog nečinjenja, ali ono nije bilo frajerski, mangupski već djetinje i jako ružno.” obrazložio je Bauer.

SDP – ov Peđa Grbin dijeli nezadovoljstvo sa stranačkim kolegom, Arsenom Baukom.

“Riječi i neprimjerene uvrede koje su upućene Janici Kostelić, državnoj tajnici u Vladi Republike Hrvatske ne mogu prihvatiti kao primjeren način komunikacije niti ih opravdati činjenicom da kao državna tajnica, a prije toga pomoćnica ministra, u svom resoru nije napravila ama baš ništa. Ali činjenicu da je zbog tih riječi privedeno 12 osoba, mogu još manje. Očito je da je bilo dovoljno 48 sati od izbora novog ministra da milicijski mentalitet ponovno zavlada u MUP-u…” napisao je na svom Facebooku Peđa Grbin.

Povodom uhićenja, na Twitteru se oglasio i Bojan Glavašević, podsjećajući na jučerašnje uvrede upućene njemu, a zbog kojih se nije hapsilo. Također je dodao da se s uvredama treba obračunavati kulturom i obrazovanjem, a ne pendrekom.

“Jer ovo je RH, ovo je EU, a ne npr. Tajland. Toliko.” napisao je.

 


Komentari