DUGOROČNA VREMENSKA PROGNOZA: Otkrijte počinje li sezona grijanja

Facebook

Ovog vikenda završava jedno od rijetko dugačkih razdoblja bez oborine diljem Hrvatske.

Za razliku od iznadprosječno toplog rujna, u prvom tjednu listopada u mnogim nas krajevima očekuje hladno vrijeme, piše meteorolog Zoran Vakula za HRT.

Prema ukupnoj količini oborina, ovogodišnji rujan bi mogao biti opisan kao normalan, ponegdje i sušan, a samo rijetko više od toga.

Za razliku od oborina, odstupanja srednje rujanske temperature zraka od prosjeka diljem su Hrvatske bila pozitivna barem malo. Pritom će se klimatološke ocjene najvjerojatnije kretati od “normalan”, primjerice na meteorološkim postajama Knin i Split Marjan te “topao”, primjerice u Dubrovniku, Zadru, Gospiću i Osijeku, a u Rijeci i osobito Zagreb-Maksimiru do čak “vrlo topao”, blizu “ekstremnog”.

Zahvaljujući toj toplini, kao i onoj iz gotovo svih prošlih mjeseci, i srednja temperatura zraka dosadašnjeg dijela godine je pri vrhu popisa najviših, osobito u Maksimiru.

Iznadprosječno toplo u listopadu

Većina dugoročnih prognoza za listopad, kao i za cijelo posljednje tromjesečje 2016. godine, pa i prvo u 2017. godini, i dalje daje relativno veliku vjerojatnost nastavka niza barem malo iznadprosječno toplih sljedećih mjeseci i tromjesečja.

Povremenog će hladnijeg tjedna jamačno biti. Već početkom listopada, kada će se u mnogim mjestima kontinentalne Hrvatske pojaviti uvjeti za početak sezone grijanja, a na Jadranu će nevolje nekima prouzročiti i bura i sjeverni vjetar.

Pritom valja istaknuti kako kompjutorski modeli koji izračunavaju višemjesečne prognoze nisu jedinstveni kao prije u prognozama iznadprosječne topline pa su promjene moguće. I izračuni za kraća razdoblja – za tjedan, dva – ovih su dana relativno „nesigurni“ u jačini zahladnjenja, o čemu ovisi i padanje snijega u najvišim planinama. Zamjetno je veća mogućnost da će ga biti u okolnim zemljama nego na našim vrhuncima.


Komentari