Državni vrh čestitao Dan pobjede i domovinske zahvalnosti

en.wikipedia.org

Pred svima velika zadaća gospodarske, demografske i moralne obnove društva, kazala je Grabar – Kitarović.

Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar Kitarović uputila je u petak čestitku povodom Dan pobjede i domovinske zahvalnosti i Dana hrvatskih branitelja svim hrvatskim državljanima u domovini i iseljeništvu, a posebice svim hrvatskim braniteljima i sudionicima “Oluje” te istaknula da je 5. kolovoza 1995. jedan od najvažnijih dana u hrvatskoj povijesti.

Peti kolovoza 1995. jedan je od najvažnijih dana u hrvatskoj povijesti, dan kada smo pod vodstvom našega prvog predsjednika dr. Franje Tuđmana blistavom vojnom pobjedom okrunili svoju višestoljetnu borbu za nacionalnu slobodu i državnu neovisnost, potvrdili svoj međunarodni položaj i osigurali demokratski razvoj našem društvu. Taj veliki dan ispunjava nas ponosom, ali ujedno nas i obvezuje na ustrajnost u izgradnji države u kojoj će svaki naš građanin u punoj mjeri ostvarivati svoje životne težnje i pridonositi općem dobru”, istaknula je predsjednica u čestitki.

Također je naglasila da je pred svima velika zadaća gospodarske, demografske i moralne obnove društva.

“Vjerujem da imamo za to snage, odlučnosti i znanja i da ćemo u duhu domovinskog zajedništva i u toj zadaći biti uspješni kao što smo bili u oslobađanju naše jedine i drage Hrvatske“, naglasila je predsjednica Grabar Kitarović.

Svim hrvatskim državljanima u domovini i iseljeništvu, a posebice svim hrvatskim braniteljima i sudionicima ‘Oluje’ srdačno i ponosno čestitam Dan pobjede i domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja“, napisala je predsjednica u čestitki.

Čestitka premijera Plenkovića

Predsjednik Vlade Andrej Plenković u petak je u povodu Dana pobjede i domovinske zahvalnosti te Dana hrvatskih branitelja uputio čestitku hrvatskom narodu, posebno hrvatskim braniteljima iz Domovinskog rata te naglasio da je njihovo domoljublje, entuzijazam i hrabrost, uz vizionarsku politiku hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana, Hrvatsku dovelo do neovisnosti i međunarodnog priznanja.

S ponosom se prisjećamo veličanstvene vojno-redarstvene operacije Oluje kojom je oslobođen najveći dio tada okupiranih područja Republike Hrvatske. Oluja je označila pobjedu u Domovinskom ratu i konačni poraz politike velikosrpskog Miloševićevog režima te su stvoreni preduvjeti za promjenu strateškog odnosa snaga u BiH koji su doveli do Daytonsko-pariškog mirovnog sporazuma“, podsjetio je Plenković.

Istaknuo je kako je zahvaljujući domoljublju, entuzijazmu i hrabrosti hrvatskih branitelja, vođena vizionarskom politikom prvog hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana, Hrvatska doživjela neovisnost i međunarodno priznanje te postala snažan čimbenik mira i stabilnosti u ovom dijelu Europe i svijeta.

Od razoružanog, gotovo golorukog naroda, izgradili smo pobjedničku Hrvatsku vojsku koja je danas jamac sigurnosti, suvereniteta, teritorijalne cjelovitosti i opstojnosti hrvatske države i naroda“, naglasio je te dodao kako su u Oružanim snagama nasljednici najboljih – mladi i odlučni vojnici u koje se ulaže i koji će kontinuirano razvijati nove sposobnosti kao čuvari naših vrijednosti i mira.

Plenković je ustvrdio da se Hrvatska u protekle 22 godine suočila s brojnim političkim, sigurnosnim, gospodarskim i socijalnim izazovima. ali i dodao da je zemlja, unatoč zahtjevnim okolnostima, ostvarila ključne nacionalne ciljeve izgradnje demokratskih institucija i članstva u EU i NATO-u.

Danas, vodeći Vladu, odgovorno upravljamo zemljom, štitimo nacionalne interese i razvijamo prosperitetno gospodarstvo te stabilan i održiv financijski sustav, poručio je.

Sjećanje na naše branitelje i duboko poštovanje, osobito prema onima koji su svoje živote utkali u temelje države, obvezuje nas da s optimizmom i u slozi nastavljamo s podizanjem kvalitete života ljudi, zapošljavanjem i stvaranjem novih radnih mjesta, gospodarskim rastom i razvojem te unaprjeđenjem tolerantnog i uključivog društva“, poručio je u čestitki premijer Plenković.


Komentari