DRŽAVA AFERA: Bez znanja vlasnika upisuju se na privatne parcele i ubiru poticaje

wiki

Hrvatsku poljoprivredu potresa nova afera.

Vlasnici poljoprivrednog zemljišta u Grabovnici i Mikloušu nedaleko od Čazme imaju livadu, voćnjake, sjenokoše. Svima je zemljište u vlasništvu, kako se kaže, 1/1. I treba reći – nisu korisnici državnih potpora. Njih četvero ljetos se neugodno iznenadilo kad su slučajno doznali da im je zemljište, bez njihova znanja, upisano u ARKOD, odnosno sustav kojim Agencija za plaćanja nadzire isplatu poljoprivrednih potpora, piše HRT.

Agencija za plaćanja je korištenje poljoprivrednog zemljišta bez prava na posjed omogućila uredbom koja je na snazi od svibnja prošle godine. Prema toj uredbi se bilo tko u javnobilježničkom uredu može prijaviti na tuđu parcelu, bez znanja pravog vlasnika. U izjavi se nigdje ne traži pristanak vlasnika ili korisnika poljoprivrednog zemljišta, dovoljan je samo supotpis dvaju svjedoka.

U HRT-ovoj emisiji Plodovi zemlje na ovu temu gostovao je Zvonimir Savić iz Agencije za plaćanja u poljoprivredi.

“Temeljem izjave uz suptotpis dva svjedoka bilo tko može doći u Agenciju i na temelju toga ostvarivati potpore na vašu zemlju i ostvarivati potpore na vašu zemlju. Vi kažete da je to legalno?”, upitao je voditelj.

To je aspolutno legalno“, odgovorio je Savić.

“Vlasnik je dužan brinuti o svom vlasništvu, u ovom slučaju zemljištu. Naravno da ima kažnjivih radnji ako vlasnik to uoči. Zamislite koje bi to bilo administrativno opterećenje da se idu provjeravati vlasništva poljoprivrednih zemljišta”, rekao je Savić.

Sve dok sami poljoprivrednici ne provjere stanje u ARKODU, moguće je da netko dobiva poticaj za njihovo zemljište, a ne mora ga ni obrađivati.

Tolušić: Hitno promijeniti uredbu o upisivanju u ARKOD

Ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić najavio je u nedjelju kako će djelovati na razini vlade. Cilj je da se u budućnosti korigira način ostvarivanja poticaja za korištenje poljoprivrednog zemljišta preko Agencije za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju, nakon što su prijavljeni slučajevi upisivanja u ARKOD temeljem zemljišta koje je u tuđem vlasništvu.

Nisam znao za to, ali ako to i je po zakonu, definitivno nije moralno i nije normalno”, kazao je ministar u izjavi za emisiju “Tema dana” Hrvatske radiotelevizije.

Tema emisije bila je nova afera koja je izbila nakon što su vlasnici poljoprivrednog zemljišta u Grabovnici i Mikloušu nedaleko od Čazme otkrili da im je zemljište, bez njihova znanja, upisano u ARKOD, odnosno sustav kojim Agencija za plaćanja nadzire isplatu poljoprivrednih potpora.

“Prva stvar koju ćemo sutra ujutro napraviti je da izmjenom uredbe takve stvari spriječimo“, kazao je Tolušić te istaknuo kako bi on prvo doveo u pitanje zakonitost samog takvog načina upravljanja, odnosno uzimanja poticaja bez znanja vlasnika, te upisivanja u ARKOD.

To je nešto što moramo spriječiti i pozivam sve poljoprivrednike koji znaju za takve slučajeve da se jave ili u Agenciju, ili u ministarstvo, ili nadležnoj policijskoj postaji, jer takve stvari se u Hrvatskoj ne mogu dešavati”, kazao je ministar, te poručio kako je to “upravo ono što moramo spriječiti da bi se ljudima vratilo povjerenje i u ministarstvo poljoprivrede ali i u sve ostale institucije hrvatske vlade”.


Komentari