DOZNAJEMO KOJI JE PLAN DRAGE PRGOMETA ZA FORMIRANJE VLADE: Podrška SDP-u, potom Karamarkovo rušenje

nacional.hr

U prilog tome kako je Prgomet na dobrome putu za ostvaranje svojih planova ide i činjenica kako su se upravo u izbornoj noći, glavni tajnik Milijan Brkić i Tomislav Karamarko žestoko posvađali te kako je nezadovoljstvo unutar HDZ-a veće nego ikad u posljednjih nekoliko godina.

Čini se kako odnosi između najpopularnijeg dvojca MOST-a u posljednjih nekoliko dana i nisu toliko harmonični. Sudeći prema izjavama njegovih čelnika, različiti stavovi o njihovoj budućnosti su i više nego očiti, a iz krugova bliskih Prgometu više se puta moglo čuti kako je njihov plan bio ponuditi Petrova za mandatara nakon čega bi se on trebao povućiu te ulogu prepustiti iskusnijem Dragi Prgometu. Međutim, sudeći prema tvrdnjama naših izvora, čini se kako je upravo Prgomet ipak računao kako će isključivo on biti idući mandatar Vlade RH te kako ga ta ideja do danas nije napustila.

Naime, prema pisanju medija, Prgomet oko sebe ima nekolicinu zastupnika MOST-a koji su ga spremni podržati u slučaju odvajanja od MOST-a. Smjena dojučerašnje glasnogovornice MOST-a Sanele Dropulić koja važi kao njegova bliska suradnica daje naslutiti kako su nevolje u raju počele: u isto vrijeme Prgometu se zabranjuju javni istupi, a tu istu večer provodi u društvu Zorana Milanovića i Ante Kotromanovića u njegovom obiteljskom domu.

Sve je ovo, tvrde naši izvori iz MOST-a bliski Dragi Prgometu, zapravo dio njegovog prvotnog plana: nakon izbora, pružiti podršku SDP-ovoj koaliciji kako bi HDZ i službeno doživio veliki poraz na unutarstranačkim izborima. Isto bi, nastavljaju naši izvori, Tomislava Karamaraka stajalo mjesta šefa stranke i unutarstranački izbori morali bi biti raspisani. HDZ-u s novim vodstvom pod izlikom neprovedbe traženih reformi na kraju se, priključuje i sam Prgomet te napušta Milanovićevu koaliciju Hrvatska raste.

Napušta Milanovića, na čelu HDZ-a Andrej Plenković 

U prilog tome kako je Prgomet na dobrome putu za ostvarenje svojih planova ide i činjenica kako su se upravo u izbornoj noći, glavni tajnik Milijan Brkić i Tomislav Karamarko žestoko posvađali te kako je nezadovoljstvo unutar HDZ-a veće nego ikad u posljednjih nekoliko godina. Sve je manje onih koji Karamarka žele na mjestu predsjednika stranke, a s druge strane, svjestan je Prgomet kako on i dalje uživa veliku podršku djela HDZ-ovog članstva i članova predsjedništva pa je logično kako mu na putu ostvarenja njegovih planova stoji nitko drugi nego – Tomislav Karamarko.

Facebook
Facebook

No, podršku HDZ-a Prgomet treba jer je itekako svjestan kako premijer bez jake stranačke potpore i baze ne može izdržati četiri godine mandata. Opstanak bez jakog stranačko zaleđa je nemoguć pa mu je  podrška HDZ-ovaca i više nego potrebna. Osim što mu je potrebna, očito je kako je i moguća uzmemo li u obzir kako je upravo jedan od favorita za novog predsjednika HDZ-a Andrej Plenković, zastupnik u EU parlamentu. Prgomet i Plenković, nije tajna, oduvijek su bili u dobrim odnosima, a vrlo često su se jedan s drugim konzultirali i oko važnih stranačkih pitanja. Prijateljstvo s Prgometom te epitet favorita na mjesto predsjednika HDZ-a, Plenkovića je dovelo u tihi sukob s Karamarkom, a kako je tomu tako dokazuje i činjenica kako Andreja Plenkovića u izbornoj noći, točnije u izbornom stožeru HDZ-a nismo mogli vidjeti kako daje izjave za medije, što još do jučer nije bila praksa. Upravo zato postavlja se pitanje je li i njega Karamarko ušutkao baš kao svojvremeno i Prgometa znajući da će prvo njegova stranka, a potom i sam Prgomet, htjeti upravo njega za budućeg lidera najveće stranke u Hrvatskoj?

Sve greške koje je Tomislav Karamarko napravio zajedno za svojim suradnicima čini se, dolaze na naplatu. Protjerivanje Drage Prgometa iz HDZ-a koji je u određenom trenutku bio pravi primjer političara koji je svojom retorikom i političkim djelovanjem mogao okupiti i mobilizirati birače desnog centra i centra (zbog čijeg je izostanka podrške HDZ doživio ovakav rezultat na izborima), bio je Karamarkov početak kraja. Je li za to kriv sam Karamarko ili netko drugi, možda jeprekasno za analizirati: šteta je već počinjena. Izbori se dobivaju sustavim radom i planom, stihijsko djelovanje nekoliko mjeseci prije te podcjenjivanje protivnika još jednom se pokazalo kao pogrešno i pogubno.

>>> FOTOGRAFIJA KRUŽI DRUŠTVENIM MREŽAMA: Gledamo li u budućeg premijera? (FOTO)

>>> KARAMARKOV ODGOVOR VRLO JASAN Evo što je MOST-u i SDP-u poručio šef HDZ-a!

>>> KOGA BIRATE? ONI SU NAJIZGLEDNIJI BUDUĆI PREMIJERI: Moćni bankar, ugledni konzultant ili diplomat

>>> HDZ KREĆE U RUŠENJE MOST-a, SDP DAJE SVE: Očekuje nas velika koalicija ili ponovljeni izbori!


Komentari