DOK SU NEKE BEZ KUHINJE I DOSTAVE OBROKA: Država plaća prehranu samo trećini osnovnih škola

ILUSTRACIJA: wikipedia

Država će financirati besplatne obroke za siromašnu djecu u 693 škole.

U Hrvatskoj se nalazi sveukupno 2085 osnovnih škola, no besplatne obroke država će financirati za siromašnu djecu u 693 škole. Dio civilnih udruga pita se što je s ostalim učenicima, kao i s djecom u školama koje nemaju kuhinju niti dostavu obroka.

“Sretni smo i jako zadovoljni da je država brigu o besplatnim obrocima za djecu kojima roditelji ne mogu priuštiti školsku prehranu prebacila s udruga civilnog društva na osnivače škola, dakle gradove i županije. Međutim, u tom postupku nas nitko iz Ministarstva socijalne politike i mladih (MSPM) nije nazvao ni konzultirao o našim iskustvima i saznanjima koje smo prikupili na terenu, pa se čini da problemu nisu pristupili dubinski i sa željom da ga zaista riješe do kraja, nego površno i populistički kako bi djecu u nezavidnoj situaciji iskoristili u dnevnopolitičke svrhe, a to je nedopustivo”, objasnila je Petra Mikić (40) iz udruge Portal dobrote.

Također, udruga je pokrenula akciju “Da niti jedno dijete u Hrvatskoj ne bude gladno”, kroz donacije su skupili novac za dio učenika u takvoj situaciji, a Ministarstvo socijalne politike tek je 2015. priznalo i prepoznalo problem.

Kako je došlo do ovog propusta za djecu u gotovo 1450 škola?

“MSPM je osigurao sredstva za sve prijavljene osnivače škola (sve županije i gradove) koji su prijavili potrebu za finaciranjem besplatnih obroka i uključeni su u program podrške učenicima slabijeg imovinskog stanja. Ove godine to znači da će 5 500 učenika više nego prethodne godine biti pokriveno ovom uslugom. MSPM ne ugovara prehranu direktno s obiteljima nego to čine osnovne škole, a MSPM, iz sredstava Fonda europske pomoći za najpotrebitije i sredstava igara na sreću, pokriva ove troškove. Procjenu potreba su napravili osnivači osnovnih škola u suradnji sa školama”, kažu iz Ministarstva socijale.

FOTO: istockphoto.com
FOTO: istockphoto.com
[box type=”info” align=”” class=”” width=””]Prema podacima UNICEF-a, u Hrvatskoj živi oko 60.000 djece ispod granice siromaštva, a stručnjaci Ministarstva obrazovanja u prvoj anketi koju su proveli ustanovili su da 10.000 djece cijeli dan u školi boravi gladno jer nemaju za objed. Danas se ta brojka popela do 23.000, no nažalost, to nije konačan broj.[/box]

“U Hrvatskoj je 839 osnovnih škola koje imaju 1246 područnih škola. Ukupno riječ je 2085 osnovnih škola, a planom besplatne prehrane obuhvaćene su 693 škole. Stoga upozoravamo nadležno ministarstvo da postoji još velik broj djece koju su ovim planom zaobišli. Još lani smo upozorili da imamo 82 škole koje uopće nemaju prehranu. Riječ je o školama koje ili nemaju kuhinju uopće, nemaju kuharicu, ili je kuhinja u takvom stanju da u njoj nije moguće organizirati prehranu. Do danas nismo dobili odgovor što je s prehranom tih mališana”, nadodaje Petra i ističe da su njezina, kao i sve druge udruge koje su lani sudjelovale u projektu, puno vremena provele na terenu skupljajući znanja i iskustva kako bi što bezbolnije pomogli roditeljima i djeci u teškoj situaciji, prenosi 24sata.hr.

Iz ministarstva odgovaraju kako oni nisu zaduženi organiziranje prehrane u školma nego da to čine škole u suradnji s gradovima i županijama. Međutim, prilikom planiranja rada za ovu školsku godinu, nitko ih ministarstva nije kontaktirao ni konzultirao s obzirom na njihova iskustva.

Kakva sudbina čeka škole bez kuhinja?

“Sljedeći veliki problem je činjenica da, osim što nemaju za objed, siromašna djeca i djeca u riziku od siromaštva nemaju novca ni za školski pribor. Pa ako je osnovna škola obvezna, trebali bismo poduzeti nešto da svi mališani imaju iste mogućnosti u tom sustavu obrazovanja. U sadašnjoj situaciji više od 60.000 djece nemaju iste mogućnosti kao njihovi vršnjaci i zbog toga ne mogu razviti svoj potencijal”. zaključuje Petra Mikić.

Svaka obitelj dobiva na mjesec 100 kn

Država je svjesna i tog problema jer su iz fondova Europske unije ove godine dobili dodatnih 36 milijuna kuna za nematerijalne troškove obiteljima u riziku od siromaštva, a to podrazumijeva nabavku školske opreme i pribora te osnovnih namirnica poput ulja, brašna i šećera. Procjena projekata je u tijeku, potvrđuju u ministarstvu.

“To izgleda kao jako velik novac, no kad se podijeli na 30.000 obitelji, ispada da svaka obitelj tijekom godine dana na mjesec dobije 100 kn. To nije ni blizu dovoljno za sve ono što političari obećavaju”, pojašnjava Petra iz udruge Portal dobrote.


Komentari