DJEVOJČICA (6) NAPRAVILA HRABRU GESTU: Nećete vjerovati kako je ovoj životinjici spasila život (FOTO)

Dino Stanin/PIXSELL

Djevojčica Ivana (6) iz Zadra bila je oduševljena bijelom kornjačom. 

Zadranin Miroslav Medić (33) nije mogao znati da će obična šetnja sa njegovom kćeri završiti baš tako. Naime, dok je sa kćeri Ivanom šetao u prirodi, iz trave je na cestu izašla kornjača. Međutim, nakon što su se približili, shvatili su da se ne radi o bilo kakvoj, već o albino kornjači. Oduševljena Ivana istoga trena dala joj je ime Slatkica, a nakon što su se o njoj odlučili brinuti kod kuće, svakodnevno ju hrani salatom i promatra sa zanimanjem.

“Ivona inače obožava životinje. Čak su i stariji mještani komentirali kako se radi o neobičnoj vrsti. Pretražujući internet doznali smo da se radi o albino čančari, koja je jako rijetka kornjača s poremećajem u genima i jako je osjetljiva pa zato često ne preživi prvu godinu života. Nadamo se da se to neće dogoditi i našoj kornjači,” rekao je Ivonin tata.

 Dino Stanin/PIXSELL
Dino Stanin/PIXSELL

Slatkica nije prva životinja koju je Ivana dovela kući. Sve kornjače i ostale životinje obitelj je zadržavala neko vrijeme, a onda ih je potom puštala u prirodu. Sada se, međutim, boje da bi Slatkici to bio prevelik udarac. 

“Istina je da je Miroslav dobro odredio vrstu i uočio izostanak pigmenta na ovoj čančari. Također, crvene oči, uz nedostatak pigmenta na koži i oklopu, dodatno potvrđuju albinizam. Albinizam je među kralježnjacima rijetka pojava, ali ipak postoji. Najpoznatiji su albino miševi i kunići koji su laboratorijske životinje te se koriste u znanstvenim istraživanjima. Koliko će dugo ta životinja još živjeti nitko ne može predvidjeti. Albino su životinje uvijek lakše uočljive predatorima, a opet je oklop bolje štiti od drugih životinja” rekao je prof. dr. sc. Perica Mustafić sa Zoologijskog zavoda Prirodoslovno-matematičkog fakulteta u Zagrebu, piše 24sata.hr. 

>>>OPASAN GMAZ PRVI PUT U HRVATSKOJ: U Maksimiru dočekali ‘mrcinu’ od dva metra i shvatili zašto ga zovu zmajem (FOTO)

>>>DRUŽENJE NA CVJETNOM TRGU: Prijatelji životinja, dobrom fotkom podržite akciju ‘Činčile su zakon’


Komentari