Divjak o pomoćnicima u nastavi: ‘Rokovi su davno prošli, a zahtjevi i dalje pristižu’

Goran Mehkek / CROPIX

Ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak komentirala je problem nedostatka pomoćnika u nastavi za djecu s poteškoćama. Definirala je i ciljeve ministarstva u navodnom razdoblju te istaknula da najvećim uspjehom smatra tjedan dana uspješne reforme u svim školama u Hrvatskoj.

Ministrica Blaženka Divjak smatra da je u narednom razdoblju prioritet strukovno obrazovanje, prenosi N1.

“Naši prioritet za sljedeće razdoblje, osim podrške reformi u školama, je velika tema koja ide od ove jeseni – strukovno obrazovanje s obzirom na 1,2 milijarde kuna izdvojene za strukovno obrazovanje – za Centre kompetentnosti, njih 25”, kazala je ministrica te naglasila da su natječaji pri kraju.

“To zapravo znači da je, uz dualno obrazovanje, tema strukovnog obrazovanja nešto na čemu čemo inzistirati. Politički prioritet, i ministarstva i HNS-a, su plaće prosvjetara i oko toga ćemo vrlo brzo imati rezultate.”

Upitana je je li riješen problem pomoćnika u nastavi.

“To je stručno pitanje. Ja ne odlučujem o tome koje dijete treba dobiti pomoćnika, to trebaju raditi stručnjaci. Zato sam osnovala povjerenstvo i zatražila analizu s obzirom da imamo eksploziju zahtjeva. Ove godine je tih zahtjeva daleko više nego proteklih godina. Sada je odobreno preko 4.000 pomoćnika. Za usporedbu, prošle godine bilo ih je 3.000, prije pet godina bilo ih je nešto više do 1.000, prije 10 godina bilo ih je 200.

To je pitanje za struku. Ovaj petak imat ćemo sastanak gdje ćemo predočiti naše analize i prijedloge osnivača i udruga, kako bismo bili sigurni da svatko tko je trebao dobiti je dobio. Jednako tako, da budemo sigurni da svatko tko je tražio, a nema osnova, zna koji su kriteriji – da to djeci mora koristiti. Ne smijemo štetiti. U nekim slučajevima, ako dodijelite pomoćnika koji služi da fizički pomaže djetetu – to nije učitelj, to je netko tko fizički pomaže djetetu – ukoliko ga dodijelimo djetetu koje može samostalno djelovati, u tom slučaju smo mu štetili”, kaže Divjak.

Na pitanje je li obrada zahtjeva mogla početi ranije, Divjak kaže da je problem što zahtjevi i dalje pristižu, iako je rok davno prošao.

“Zahtjevi pristižu još i sada. Rokovi su davno prošli, a kao što vidite, zahtjevi i dalje pristižu, a nema uvijek opravdanja za kasno slanje zahtjeva. Odluku o tome treba prepustiti struci.”

Upitana je i o pravima pomoćnika u nastavi.

“Pitanje plaćanja asistenata je riješeno jer sam ja prošle godine donijela Pravilnik. Jedino pitanje je primjenjuje li se on kako treba. U njemu su definirani i načini plaćanja i druga prava koje pomoćnici imaju. Sada saznajemo da se to ne primjenjuje na način na koji je zamišljeno. Nemojmo zaboraviti eksploziju zahtjevima. Ali naglasak na pomoćnicima nije nešto što bi nam trebalo biti u fokusu, nego to da svako dijete koje treba momoćnika, dobije pomoćnika, ali i da budemo opreznmi oko dodijele tog prava kojima to ne koristi.”


Komentari