Danas stiže LEONA, CIKLONA koja nosi obilne kiše i opasnost od POPLAVA

Wikipedia

Očekuju se obilnije padaline, a to bi moglo značiti i opasnost od poplava.

Premda nas kiša kupa već danima, a zaustavlja se samo na kratke periode, još joj nije došao kraj. Štoviše, danas je stigla Leona. Ciklona koja će nas zalijevati kišom sve do vikenda. Jučerašnji dan bio je samo zatišje pred buru, sunce je promililo na sat-dva, nakon čega su se ponovno nadvili oblaci.

Jutros smo dobili samo nagovještaj onoga što slijedi, kiša, iako je najavljena tek od podneva, počela je još oko 7 ujutro, a nastavit će se tako do petka. Očekuju se obilnije padaline, a to bi moglo značiti i opasnost od poplava.

Iz Hrvatskih voda poručuju kako su spremni za obranu od poplava ako se nastavi nepovoljno vrijeme. Spremni su, kažu, za pripremne, redovne i izvanredne mjere obrane od poplava imaju dovoljno ljudstva, strojeve i opreme. U pripravnosti su, ako bude potrebno i jedinice lokalne samouprave, vatrogasci, policija i civilna zaštita. Na područjima gornje, donje i srednje Save porasli su vodostaji koji se kontinuirano prate. Uvedene su i mjere pripreme obrane od poplava na slivu rijeka Kupe, Korane, Mrežnice, a redovne mjere od poplava proglašene su na Kupi kod Farkašića.

Kako nas oborine čekaju od danas pa do vikenda, očekuje se porast vodostaja Save i Kupe te porast vodostaja na području donje i srednje Save uz uvođenje mjera obrane od poplava, prije svega na području gornje Save te na slivu Kupe i Korane.


Komentari