Čuvate uplatnice? To bi vas moglo spasiti! Na neke od njih ne vrijedi zastara

Ilustracija / Antena Zadar

Ljudi većinom čuvaju uplatnice od računa koje su platili. To se radi radi sigurnosti jer nikad ne znate kada će vam trebati kako bi dokazali da niste u problemu. Rok za čuvanje uplatnica je 3 godine, kada je zastara na povremena davanja, to jest na ona koja ne ovise o mjesečnoj potrošnji.

Godinu dana zastare vrijedi za tekuća primanja kao što su: računi za struju i toplinsku energiju, plin, vodu, dimnjačarske usluge, čistoću, HRT pristojbu, poštanske usluge, račun za telefon i internet.

Međutim, na neke stvari zastara ne vrijedi. Slobodna Dalmacija piše kako su im se javili čitatelji koji su dobili opomene na otkup stana koji su dobili putem nasljedstva i kako svu sve obveze podmirene.

“Šokiralo me stoga kad sam prije neki dan dobio opomenu iz Ministarstva obrane za dvije, navodno, neplaćene rate; jednu iz 2007. godine, a drugu, pazite sad, iz 2003. godine! MORH, dakle, opominje ljude sa 16 godina zakašnjenja!” rekao je čitatelj Slobodnoj Dalmaciji.

Zašto više od desetljeća čekaju sa slanjem opomena za neplaćene obveze, pitali su u Ministarstvu obrane. Odgovor koji je Slobodna dobila je sve samo ne razumljiv.

“MORH provodi usklađivanje pojedinačnih kartica salda konta, te kupcima stana kod kojih je utvrđeno da nisu evidentirane uplate svih dospjelih obroka na ime kupoprodajne cijene stana dostavlja opomene. Ugovori o kupoprodaji stana na obročnu otplatu su dugoročni te je kupac u obvezi redovito podmirivati ugovorene obroke cijene stana do konačne isplate.”

Kada sve nema zastare?

– kada su u pitanju nepodmirene obveze i potraživanja između bračnih drugova, roditelja i djece dok su uzdržavana – između osoba koje  žive u izvanbračnoj zajednici dok ta zajednica postoji.

– između štićenika i njegovog skrbnika i centra za socijalni rad dok traje skrbništvo – za vrijeme mobilizacije ili ratne opasnosti

– između zaposlenih u tuđem domaćinstvu i poslodavaca.


Komentari