Cijela uprava Agrokora dobiva otkaz? Todorićevom Belju od jutros blokiran račun

FOTO: Agrokor.hr

U novoj upravi navodno neće biti nijednog Hrvata.

U četvrtak je barem 10 Agrokorovih dobavljača aktiviralo ili planira aktivirati svoje zadužnice prema Agrokoru te je sada riječ o puno većim iznosima od 12 milijuna kuna koliko je prva tražila tvrtka Orbico.

Kako neslužbeno doznaje N1 televizija Agrokor i njegovi vjerovnici postigli su dogovor te bi u ponedjeljak otkaz trebala dobiti cijela uprava Agrokora, a u novoj neće biti nijednog Hrvata.

Prema ‘stand-still ‘sporazumu, zamrznulo bi se vraćanje kamata Agrokora na određeno vrijeme, a sa svježim novcem platile bi se dospjele obveze dobavljača.

Slovenske Finance su objavile da su Konzumu i Belju blokirani računi, međutim, iz Fine su za N1 potvrdili da računi nisu blokirani Agrokoru i Konzumu, ali Belju jesu. Tisak, Jamnica, Ledo, Zvijezda također nisu blokirani.

>>> Zbog Agrokora Zagrebačka burza tone, dionice u debelim minusima

U četvrtak je u Banskim dvorima oko 19 sati započeo sastanak oko detalja prijedloga Zakona o sistemski važnim tvrtkama, kolokvijalno nazvanog Lex Agrokor, a na kojem su prisutni premijer Andrej Plenković, ministrica gospodarstva i potpredsjednica Vlade Martina Dalić, predsjednik Sabora Božo Petrov, politički tajnik Mosta Nikola Grmoja.

Zakon će ići, razgovarali smo o njemu, ključ je zaštita gospodarskog sustava i radnih mjesta”, potvrdio je Petrov u kratkom obraćanju novinarima.

Podsjećamo, dodatnu je napetost u situaciju oko Agrokora unijela optužba drugog čovjeka ruske banke VTB Jurija Solovjeva, drugog najvećeg vjerovnika Agrokora koji tvrdi da je Todorićeva kompanija falsificirala financijska izvješća. U četvrtak ujutro su iz VTB-a ublažili formulaciju i naveli da se radi o dugogodišnjem dopuštanju nepravilnosti u izradi izvještaja.

Baker Tilly, jedna od revizorskih kuća koja je revidirala financijskih izvješća Agrokora, kazala je da su tijekom proteklih godina u njihovim revizijama pojedinih članica grupe utvrdili određene nepravilnosti koje su iskazale u pojedinačnim izvještajima i su one, tvrde, ispravljene u konsolidacijskih paketima. Iz ove revizorske kuće poručili su da pretpostavljaju kako je izjava čelnika VTB banke rezultat greške u komunikaciji između te banke i odjela Strategije Agrokora.

U međuvremenu je vlasnik Orbica Branko Roglić potvrdio da je njegov grupacija od Agrokora pokrenula prisilnu naplatu 12 milijuna kuna potraživanja.

“Moj financijski menadžment bio je na sastanku u Agrokoru. Tražili su da im plate dug, ali im je u jednom trenutku rečeno da oni više ne odlučuju o plaćanju. Kad oni ne odlučuju o plaćanju, mi smo odmah pustili zadužnicu. Robu im ne isporučujemo još prije Božića jer znamo da ne mogu platiti”, bez dlake na jeziku rekao je Roglić.

>>> Ivica Todorić obratio se radnicima Agrokora pismom


Komentari