Četvero ‘gubitnika’ iz HNS-a osnovat će zajednički saborski klub, a nije isključena ni nova stranka

Photo: Marko Lukunic/PIXSELL

Njihova struja nije bila dovoljno jaka kako bi zaustavila stranačkim tijelima otvaranje pregovora s HDZ-om.

Iako je Predsjedništvo HNS-a u utorak 6. lipnja odlučilo da neće ići u koaliciju s HDZ-om, došlo je do velikog preokreta i HNS ipak ulazi u Vladu s HDZ-om. Donedavni predsjednik HNS-a Ivan Vrdoljak najavio je potom svoju ostavku na sve političke funkcije.

Anka Mrak Taritaš, saborska zastupnica HNS-a, kazala je, vezano uz aktualne događaje oko zajedničke vlade HDZ-a i HNS-a te novih ministara, da “postoji u životu nešto što je jako važno:  ime i prezime da mogu doći svuda popiti kavu i ne osjećati se nelagodno i loše”.

“Rečeno je da je to zaokret HNS-a u politici za 180 stupnjeva. Ja svakog birača koji je mene zaokružio mogu pogledati u oči i reći: ‘Ja sam dosljedna.’ Što se mene tiče, ja nisam ni u kakvim pregovorima sudjelovala i ni za kakve pregovore nisam znala do ponedjeljka, a odgovorni neka odgovaraju pred svojom strankom“, kazala je Mrak-Taritaš.

Također, kazala je da je izlazeći sa sjednice Središnjeg odbora stranke za sobom zatvorila vrata u HNS-u: “Pokušajte shvatiti što se sve dogodilo. Sad treba duboko udahnuti. Ja sam zatvorila vrata za sobom i za HNS-om. Glasat ću protiv ministara i time moje članstvo prestaje. Bila sam dobra ministrica”

Što se tiče Ivana Vrdoljaka, bila je umjerena prema njemu i pritom kazala da ona sama snosi odgovornost za poraz u Zagrebu.

“Ivan Vrdoljak bio je predsjednik moje stranke. Odradila sam sve što sam odradila. Za poraz u Zagrebu snosim odgovornost ja i nikoga za to neću kriviti. Ja preuzimam odgovornost. Nisam ljutita ni razočarana, ja sam tužna!” kazala je u suzama Mrak-Taritaš.

Osnovat će novu stranku?

Anku Mrak Taritaš, predsjednicu HNS-a Vesnu Pusić i zastupnike Nadu Turinu Đurić i Gorana Beusa Richemberga smatraju “gubitnicima” budući da njihova struja nije bila dovoljno jaka kako bi zaustavila stranačkim tijelima otvaranje pregovora s HDZ-om. Međutim, oni smatraju da je suradnja HDZ-a i HNS-a neprirodna jer za nju nisu dobili mandat svojih birača, stoga im je, kako su kazali, važno da iz svega izađu čista obraza.

Oni su formalno i dalje članove stranke i ne planiraju sami podnositi ostavke, već čekaju da ih stranka sama izbaci.

Kako stoji u Statutu HNS-a, ako glasaju protiv odluke Središnjeg odbora stranke, zastupnici mogu očekivati izbacivanje. Poznato je da će osnovati svoj zajednički saborski klub, ali kako neslužbeno doznaje Večernji list, razmišljaju i o osnivanju nove stranke, no ističu da je prerano za velike planove.

“Dopustite da prespavamo, dopustite da duboko udahnemo. Moj je mandat osvojen na temelju 20-ak tisuća preferencijalnih glasova, ostajem u Saboru kao nezavisna zastupnica“, kazala je Mrak Taritaš.

Iz SDP-a je već stigao javni poziv da im se priključe barem u Klubu zastupnika ako ne u stranci, ali se ova četvorka ne vidi u toj priči.

“Hvala svima koji nas pozivaju, nije SDP jedini, to znači da nas cijene, da nešto dobro radimo. Nismo spremni na razgovore takvoga tipa, moramo odgovoriti na pitanja članova koji nam se izbezumljeni javljaju. Još smo uvijek zastupnici HNS-a dok nas ne razriješe, a onda ćemo nastaviti djelovati kao nezavisni zastupnici“, kazao je Goran Beus Richembergh. Na direktno pitanje razmišljaju li o osnivanju stranke odgovario je: “Polako”.

Vesna Pusić kaže da je prerano za bilo kakve prognoze što dalje, no svi su uvjereni da će ostati zajedno jer, kako tvrde, i dalje dijele iste vrijednosti koje su ih okupljale u HNS-u.

Također, u prvim pričama kako postoji opcija suradnje HNS-a i HDZ-a spominjalo se kako bi Pusić trebala dobiti diplomatsko mjesto u Ženevi, ali od toga očito nema ničega. Pusić je željela i mjesto u Ujedinjenim narodima, ali takve se pozicije teško dobivaju bez jasne potpore države.

Puhovski: ‘Mrak Taritaš se može dogoditi “sindrom Milana Bandića” ‘

Politički analitičar Žarko Puhovski kazao je da sudbina ove četvorke ovisi o trenutku kada će biti izbori. Dodao je i da će čak i da se sada da HDZ dogovori s HNS-om izbori biti do kraja godine, a u tom slučaju, smatra Puhovski, ova četvorka nema šansu jer se neće stići organizirati.

“No, ako kojim čudom Vlada HDZ-a i HNS-a potraje dvije-tri godine, onda im dajem solidne šanse na izborima”, kazao je politički analitičar.

Iako je Anka Mrak Taritaš u Zagrebu na posljednjim lokalnim izborima ostvarila dobar rezultat, Puhovski kaže da nije siguran hoće li se njoj dogoditi “sindrom Milana Bandića” – da ne može izgubiti u Zagrebu, ali ni pobijediti nacionalno.

 


Komentari