Cestarine poskupljuju od ponedjeljka: Evo koliko će nas sada koštati vožnja

hr.wikipedia.org

Program poslovnog i financijskog restrukturiranja cestovnog sektora.

Putovanje od Zagreba do Splita, odnosno od ulaza Lučko do izlaza Dugopolje vozače osobnih automobila koštat će sedam kuna više nego prije, dakle, 181 kunu. Prije je cestarina iznosila 174 kune.

Riječ je o programu poslovno i financijskog restrukturiranja cestovnog sektora, zbog čega je došlo do povećanja cestarina, s obzirom na to da ukupni dug ovog programa premašuje 5,2 milijarde eura.

Povećanje cestarine odnosi se na:

  • autocestu A1 Zagreb (od čvora Bosiljevo2) – Split – Dubrovnik
  • autocestu A3 Bregana – Zagreb – Lipovac
  • autocestu A4 Zagreb – Goričan, A5 Beli Manastir – Osijek – Svilaj
  • autocestu A10 Granica BiH – Ploče
  • autocestu A11 Zagreb – Sisak

Cestarskim tvrtkama, točnije HAC-u, Hrvatskim cestama i Autocesti Rijeka-Zagreb (ARZ) u ovoj godini na naplatu dolazi 7,8 milijardi. Sljedeće će godine biti 8,2 milijardi kuna, dok će 2019. godine iznositi 9 milijardi kuna.

Vlada je odluku o restrukturiranju cestovnog sustava donijela sredinom ožujka. Tom je prilikom Oleg Butković, ministar mora, prometa i infrastrukture, objasnio da reforma ovog sektora kreće zato što ne žele ići u prodaju ili monetizaciju autocesta. Jedna od mjera povećanja prihoda cestara upravo je povećanje cestarina.

Promjene slijede i 1. srpnja kada bi cestarine na svim dionicama kojima upravljaju državni koncesionari trebale porasti za dodatnih 10 posto. To će biti samo tijekom turističke sezone, sve do 30. rujna. No, iz toga će biti isključeni teretni prijevoznici, autobusi i sl.

Nadalje, Butković je početkom godine također najavio da će se s vremenom smanjivati i popusti za korisnike ENC-a, no ne u 2017. godini.

HAC navodi da je ovdje riječ o ujednačavanju jediničnih cijena po prijeđenom kilometru na autocestama kojima upravljaju oni s cijenama autocesta ARZ-a, što se provodi prema preporukama i smjernicama u sklopu projekta “Modernizacija i restrukturiranje sektora cestovne infrastrukture” sa Svjetskom bankom i angažmanu konzultanata EBRD-a.

Jedinična cijena za prvu kategoriju vozila na dionicama HAC-a iznosi 0,46 kuna po kilometru, no ona će se ujednačiti s jediničnom cijenom na dionicama ARZ-a (0,483 kuna po kilometru), kažu iz HAC-a.

>>> NOVI UDAR PO DŽEPU! Od Zagreba do Splita za 201 kunu u vrijeme sezone

>>> S višom cestarinom rastu i cijene karata. Pogledajte koliko ćete po novom platiti od Zagreba do Splita

>>> Uskoro ćemo plaćati cestarinu u Njemačkoj


Komentari