Carinici prijete blokadom granica: Uništit će turističku sezonu ako im ne povećaju plaće

Photo: Hrvoje Jelavic/PIXSELL

Čeka li nas kaos na autocestama?

Carinici su najavili štrajk usred sezone, Rino Štorić, predsjednik Carinskog sindikata Hrvatske, već je poduzeo mjere za mirenje s Carinskom upravom.

“Carinski sindikat Hrvatske uputio je zahtjev za mirenje s Carinskom upravom. Miritelja koji bi trebao voditi postupak izabrali smo s liste miritelja Ministarstva rada”, tvrdi Štorić.

Carinska uprava, pak, tvrdi da nije obaviještena o mogućem štrajku, a Štorić kaže da to nije istina. Tvrdi da su dopis poslali premijeru Plenkoviću, pa je siguran da su obaviješteni svi koji to trebaju biti.

“Oni imaju saznanja o štrajku, jednostavno nas ignoriraju”, tvrdi Rino.

Godinu i pol ćčekaju nove uredbe

“Godinu i pol dana čekamo nove uredbe koje bi riješile ovo stanje. Sada su nam obećali da idu dvije nove uredbe o plaći i koeficijentima, a onda saznajemo da danas ipak neće biti na vladi. Dosta je bilo tog maćehinskog odnosa prema carinicima”, ispričao je Rino Štorić, predsjednik Carinskog sindikata.

On ipak nije mogao potvrditi da će do štrajka zaista doći, prije toga mora se provesti proces mirenja.

“Već neko vrijeme dogovaramo sastanak s ministrom, koji je upozoren da će biti štrajka. Bilo je dogovoreno da će nam se javiti čim dođe iz Slavonije. Međutim, jučer je javio da nema vremena baviti se carinicima. Čudno je da ministar Marić nema vremena za 3.000 ljudi koji pune 20 posto proračuna, a imao je mnogo vremena za objašnjavanje i istjerivanje pravde kad je on sam bio u pitanju”, govori Štorić.

Žele pravedan tretman

“Oni nas ne doživljavaju. Optužuju sindikat da radi probleme. Nisam siguran da ministar ima dobre informacije u ovom trenutku, ali sam siguran da nam je obećao riješiti situaciju. Što se tiče plaća, ukupna masa plaća se sad povećava. Ali samo nekima, a ne onima koji nose posao. I u tome je problem”, objašnjava.

Zašto štrajk usred turističke sezone?

“Mi još uvijek nismo sigurni da će do štrajka doći. Ali ako dođe, uspjeh je veći što je veća nanesena šteta. Mi ne želimo raditi štetu, ponavljam, ali prije svega tražimo pravedan tretman”, kaže Štorić.

“Mi nismo pikirali sezonu. Od 2012. kada su nam ukradena dva mjeseca beneficiranog radnog staža da bi se uštedjelo, a kasnije tim istim novcem koji se na nama štedio, povećale plaće nekim voditeljima, mi čekamo. Prijedlog uredbe koji smo dobili je katastrofalan. Mi imamo podršku EHS-a, Krešimira Severa i drugih sindikata”, rekao je Štorić.

Slična situacija i u Poreznoj

“Mi se moramo uspoređivati s Poreznom. Ni oni nemaju plaće i uvjete kakve bi trebali imati, ali mi ne možemo pristati na taj maćehinski odnos unutar istog Ministarstva”, govori.

“Kada smo 2013. organizirali referendum, svi koji su pomagali bili su naknadno degradirani, raspoređeni na lošija radna mjesta. Ovog puta neće biti toliko lošijih radnih mjesta koliko ima nas”, najavio je Štorić.

Mariću se ne sviđa iznošenje detalja sa sastanka

Ministar financija Zdravko Marić kazao je da Vlada vodi računa o carinicima koji su integralni dio Ministarstva financija i važan segment, a dodao je i kako je uvijek isticao da je ponosan na njih, kao i da je jako zadovoljan njihovim radom.

“Čitam danas u novinama da sam se ja nešto čudio na nekakvom sastanku, mislim da to nije korektno da se iznose detalji sa sastanaka”, izjavio je novinarima ispred Banskih dvora.

“Mi smo temeljem zakona o carinskoj službi i temeljem zakona o poreznoj upravi izradili prijedlog uredbe o koeficijentima složenosti poslova i općenito o koeficijentima koji su za izračun plaće, to je nešto što smo komunicirali sa sindikatima”, rekao je Marić.

Podsjetio je i kako je ravnatelj Carinske uprave proveo preko 35 sati na sastancima s predstavnicima carinskih sindikata što je trenutno “na mišljenjima tijela državne uprave i ovisno o tim komentarima i mišljenjima će se izraditi konačni prijedlog te uredbe”.

“Od prvog dana smo se vodili načelom da koeficijent, odnosno ukupni koeficijent između Porezne i Carinske službe bude što je moguće više uravnotežen, jer carinski službenici imaju nešto niži koeficijent, ali imaju dodatke na posebne uvjete rada tako da je to u konačnici negdje iznivelirano i tim načelom vodili smo se od samog početka “, pojasnio je ministar financija.

Naglasio je i da će razmotriti apel carinika. “Meni je samo žao što se kao i kod nekih drugih slučajeva iznose neki detalji koji baš i nisu u potpunosti točni”, napomenuo je Marić.

“U najboljoj vjeri, u najboljoj namjeri, mi ćemo čuti sve ove komentare koje ćemo dobiti i od njih i od tijela državne uprave i izraditi uredbu za koju smatramo da će biti dobra jer vodimo računa o carinskim službenicima, oni su integralni dio Ministarstva financija i važan segment i uvijek sam isticao da sam izuzetno ponosan na carinsku službu i jako zadovoljan s njihovim radom”, zaključio je ministar financija, piše Index.


Komentari