BURNA NOĆ iza nas: KIŠA najviše pogodila šibensko i karlovačko područje

commons.wikimedia.org

Protekle noći vatrogasci su na šibenskom području imali više od 500 intervencija, a karlovački vodostaji ubrzano su rasli. 

Obilna kiša koja u cijeloj zemlji ne prestaje padati, izazvala je rast vodostaja karlovačkih rijeka Kupe i Korane, piše Večernji.hr. 

Na Kupi su proglašene redovne mjere obrane od poplave, a njen je vodostaj jutros u 10 sati mjerio 728 centimetara.  Rasla je noćas i rijeka Korana čiji je vodostaj jutros dosegao 683 centimetra. Stanovnici Karlovca i okolnih naselja pripremaju se za obranu od poplave zečjim nasipima.

Bujice nosile sve pred sobom

U Šibeniku i Vodicama bujice izazvane nevremenom nanijele su brojne štete. U samo dva sata palo je više od 100 litara kiše po četvornom metru, a Županijski centar 112  primio je više od 500 poziva građana. Kako piše portal ŠibenikIn, poplavljena je i Gradska knjižnica Juraj Šižgorić. Voda je u knjižnicu prodrla sinoć oko 21 sat. Oštećen je razni arhivski, knjižni i audio-vizualni inventar, a šteta se još zbraja.

Bujice vode na šibenskim ulicama nosile su kontejnere za smeće, pa čak i kamene kocke stare rimske ceste. U Vodicama je voda dosezala i do pola metra, mnogo je kućanstava ostalo bez struje, a kiša je nosila i dijelove zidova na ulicama. Vatrogasci su cijelu noć intervenirali u kućama građana, gdje su ispumpavali podrume i sanirali nastalu štetu.

Kiša neće prestati padati 

Portal Meteoalarm.eu  izdao je upozorenje na opasnost od obilnih kiša i izlijevanja rijeka na zagrebačkom području. Na Jadranu se očekuje kiša i pljuskovi s grmljavinom i nastavak opasnosti od bujičnih poplava u gradovima.

 

 


Komentari