Bulj: ‘Tražimo da se 29. kolovoza proglasi Nacionalnim danom mirotvorstva i Danom sjećanja na dr. Ivana Šretera’

Photo: Robert Anic/PIXSELL

Saborski zastupnik Mosta Miro Bulj uputio je u saborsku proceduru prijedlog odluke o proglašenju Nacionalnog dana mirotvorstva i Dana sjećanja na dr. Ivana Šretera.

Dr. Ivan Šreter hrvatski je liječnik rodom iz Pakraca koji je početkom Domovinskog rata vršio dužnost Predsjednika kriznog štaba za zapadnu Slavoniju te se istaknuo zalaganjem  za mirna rješenja i nastojeći izbjeći rat i krvoproliće. Vjerovao je u mir i zajednički život svih naroda koji žive na prostoru Republike Hrvatske, isticao se po razboritosti i dobroti i svim silama je nastojao isključivo mirnim putem doći do mira sa Srbima.  Unatoč tome otet je  18. kolovoza 1991. od strane velikosrpskih pobunjenika, te je, prema svemu sudeći, zatočen i mučen u logoru Bučje gdje mu se gubi svaki trag 29. kolovoza 1991, a njegovi posmrtni ostatci nisu nađeni do danas.

Predloženom odlukom Miro Bulj traži da Hrvatski sabor proglasi 29. kolovoza Nacionalnim danom mirotvorstva i Danom sjećanja na dr. Ivana Šretera.

Imajući u vidu herojsko mirotvorstvo koje je dr. Šreter iskazao u ratnim okolnostima Miro Bulj smatra  da Šreter treba biti putokaz i uzor nadolazećim generacijama i također predlaže da se da se isti dan u Republici Hrvatskoj obilježava i kao Nacionalni dan mirotvorstva.


Komentari