Budući fizičari: Učenici iz Zagreba osvojili dvije medalje na natjecanju u Latviji!

Facebook/Olimpijada znanja

Ovogodišnja Europska fizička olimpijada održana je od 31. svibnja do 4. lipnja 2019. u Rigi u Latviji. Olimpijada se održala po treći puta,a Hrvatska je imala i svoje predstavnike, piše srednja.hr.  

Petoric učenika iz Hrvatske otišča su u Latviju, a najbolji rezultat ostvarili učenici XV. gimnazije Zagreb, Bernard Faulend i Grgur Premec, koji su osvojili brončane medalje.

Učenik MIOC-a, Davor Dobrota, dobio je pohvalu na ovom natjecanju, baš kao i Nikola Jurković iz Gimnazije Metković. Našu zemlju predstavljao je i Luka Meštrović, maturant Gimnazije Ivana Zakmardija Dijankovečkoga Križevci, a ekipu je na natjecanje vodio profesor Krešo Zadro s Prirodoslovno-matematičkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.

KAKO FUNKCIONIRA NATJECANJE

Natjecanje se sastoji od dva dijela. Jedan dio je praktičan, a drugi je teorijski ispit, a oba traju čak pet sati. Teorijski ispit sastoji se od tri zadatka.

Kako je pojašnjeno na internetskim stranicama natjecanja, jedan je vrlo težak, jedan srednje težine, a jedan je manje zahtjevan. Praktični dio natjecanja sastoji se od jednog ili dva zadatka.

Dečki su još jedan dobar primjer da su Hrvatskoj mladi budućnost.

 

 

 


Komentari