BREGANA JE OTVORENA nakon prosvjeda imigranata

U noći s nedjelje na ponedjeljak promet na Bregani je stabiliziran.

Migranti, koji su sjedili na cesti i prosvjedujući stvorili blokadu na graničnom prijelazu odvezeni su s dva autobusa u Sloveniju. Slovenska policija objavila je da je preko 2000 izbjeglica i imigranata do sada iz Hrvatske prešlo u Sloveniju, od čega skoro tisuću u posljednjih 24 sata. Nadodali su kako je uspostavljena bolja suradnja s hrvatskim pograničnim tijelima koja ih sada informiraju o dolasku pojedinih skupina. Da je u kontaktu s hrvatskim premijerom Zoranom Milanovićem, potvrdio je i slovenski premijer Miro Cerar. Poručio je kako je potreban hitan dogovor o rješavanju izbjegličke krize na razini EU-a zbog preraspoređivanja tereta.

Za razliku od Mađara, Slovenci ne prijete Hrvatskoj, ali nisu zadovoljni što su im bez prethodnog dogovora migranti iz Hrvatske navalili na granicu, u Hrvatsku ih stiže na tisuće, a Slovenci ih propuštaju vrlo sporo i na kapaljku. Pritom se strogo drže propisa, ističući kako se pritisak na njihovu granicu stvorio jer Hrvati nisu dosljedni u provođenju pravila. Granični prijelaz Bregana bio je sinoć nekoliko sati zatvoren zbog izbjeglica koje su prosvjedovale. Blokada je trajala oko 4 sata, izvijestio je HRT. Od 500 do 700 izbjeglica je između 2 i 5 sati propušteno u Sloveniju. Šatorsko naselje na Bregani ostaje i dalje za izbjeglice koje bi mogle doći tijekom dana.

Prema podacima MUP-a tijekom nedjelje poslijepodne iz Tovarnika je prema mađarskoj granici otišlo oko 1600 migranata. Prijevoz osoba do granice i dalje se organizira, dok je u Opatovcu izgrađeno privremeno šatorsko naselje u kojem će se smjestiti migranti kako bi se sklonili od kiše i kako bi im se osigurali humaniji uvjeti. U Opatovcu će izbjeglice boraviti najduže 36-48 sati, a od tamo će ih se transportirati prema granici.
Do sada je u Hrvatsku ušlo ukupno nešto manje od 27 tisuća imigranata, a u Tovarniku se i dalje očekuje veliki priljev.


Komentari